Eiwitrijk dieet verhoogt metabolisme

Dit onderzoek toont nogmaals aan dat een eiwitrijk dieet een zeer groot positief effect heeft op het verliezen van gewicht. Binnen 8 weken verloren de personen met een eiwitrijk dieet 2,8 kilo meer. Dat is meer dan 50% gewichtsverlies bij een eiwitrijk dieet! Het verschil in eiwitten bedroeg slechts 15% versus 30%. Dit grote verschil kan worden verklaard door een verhoging van het metabolisme bij een eiwitrijk dieet!

Het onderzoek
Mannen werden gedurende 8 weken op een caloriebeperkend dieet gezet. Daarbij kregen zij 30% minder energie dan zij eigenlijk nodig hadden. De ene groep mannen haalde de energie voor 15% uit eiwit, voor 30% uit vet en voor 55% uit koolhydraten, precies zoals het Voedingscentrum het aanbeveelt. De andere groep mannen kreeg een eiwitrijk dieet. Dit dieet bestond voor 30% uit eiwit, 30% uit vet en 30% uit koolhydraten.

Resultaten
De resultaten na 8 weken logen er niet om. De groep die 30% van de energie haalde uit eiwitten verloor meer gewicht dan de groep die slechts 15% van de energie haalde uit eiwitten. De groep met een eiwitrijk dieet verloor 8,3 kilo in 8 weken. De groep met een normaal dieet verloor 5,5 kilo in 8 weken. Dit, terwijl het aantal calorieën hetzelfde was. De eiwitrijke groep verloor dus 2,8 kilo meer in 8 weken. Zo’n 51% meer!

Wat verklaart dit verschil?
De personen met een eiwitrijk dieet vallen dus aanzienlijk meer af, maar wat is daar eigenlijk de oorzaak van? Om te testen of het inderdaad lag aan een verhoogd metabolisme door een hogere eiwitinname gaven de onderzoekers de proefpersonen sinaasappelsap waaraan ze gelabelde koolstofatomen toevoegden. Zo konden ze aan de adem meten wanneer deze gelabelde koolstofatomen zich in de adem bevonden. Het ging om de stof isocaproaat, hoe meer er van deze stof in het lichaam is, hoe hoger het metabolisme.

Aan het begin van het onderzoek werd deze stof gemeten. Aan het eind van het dieet ook. En wat bleek, de groep die veel eiwitten at, had een hoger metabolisme. De groep die op hetzelfde dieet was zonder de extra eiwitten zag juist een daling van het metabolisme. Hieruit blijkt dus dat een eiwitrijk dieet het metabolisme verhoogt terwijl een normaal dieet waarbij minder calorieën worden gegeten het metabolisme juist verlaagt.