17 dagen dieet, werkt het?

Het 17 dagen dieet is overgewaaid uit Amerika en wint steeds meer terrein. Het dieet is ontwikkeld door een huisarts genaamd Mike Moreno en bestaat uit 4 cycli van 17 dagen. Elke cyclus heeft zijn eigen regels. Er hoeven geen calorieën te worden geteld.

Het dieet is gebaseerd op het principe dat het lichaam went aan te weinig eten met als gevolg dat de stofwisseling verlaagt en het lichaam over gaat op de opslag van vet. Door regelmatig het voedingspatroon, in dit geval elke 17 dagen, te veranderen zou men voorkomen dat het lichaam over gaat op een lagere verbranding en de opslag van vet. Of dit ook werkelijk het geval is, is nog maar de vraag.

Met dit dieet hoeven geen calorieën te worden geteld maar uit de voorbeelddagmenu’s blijkt dat er slechts rond de 1000 calorieën worden gegeten. In cyclus 1 eet men minder dan 1000 calorieën en in de vierde cyclus zit men iets boven de 1000 calorieën. Het aantal voedingsmiddelen dat mag worden gegeten is beperkt. De nadruk ligt in dit dieet op eiwitten en groenten. Men dient dagelijks 2 stuks fruit en 2 liter water te nuttigen. Daarnaast wordt het aangeraden om te bewegen, minstens 17 minuten per dag.

Cyclus 1: versnellen
De eerste cyclus is tevens de strengste. Mike Moreno stelt dat men in de eerste 17 dagen gemakkelijk meer dan 6 kilo kan afvallen. De voeding is koolhydraatarm en bestaat uit weinig calorieën. De nadruk ligt op het eten van eiwitten, en dan voornamelijk uit vlees. Het lichaam gaat over op de verbranding van vet.

Cyclus 2: activeren
Tijdens de tweede cyclus wordt er geschommeld met de calorie-inname. Er wordt afgewisseld tussen dagen uit de eerste en tweede cyclus. Er moeten bepaalde voedingsmiddelen worden gegeten die de vetverbranding stimuleren. Het is de bedoeling dat deze cyclus de stofwisseling als het ware reset. Granen, peulvruchten en aardappels zijn in beperkte mate weer toegestaan.

Cyclus 3: stabiliseren
De derde cyclus is vooral bedoeld om uzelf goede eetgewoontes aan te leren. Verboden producten zoals pasta worden langzaamaan weer toegevoegd aan de voeding. De nadruk ligt nog steeds op eiwitten en groenten, maar de derde cyclus is aanzienlijk minder streng, er mag zelfs weer eens alcohol worden genuttigd.

Cyclus 4: volharden
De eerste drie cycli worden in de vierde cyclus samengevoegd. Eigenlijk duurt deze cyclus geen 17 dagen maar levenslang. Het is de bedoeling dat men 2 dagen per week geen dieet hoeft te volgen en de overige 5 dagen van de week een keuze maakt tussen de eerste en de derde cyclus. Wanneer u te veel aankomt in gewicht, meer dan 2,5 kilo, wordt aangeraden om cyclus 2 nogmaals te volgen.