Wanneer gaat mijn lichaam over op vetverbranding?

Het lichaam kent koolhydraten, vetten en eiwitten als leveranciers van energie voor de dagelijkse lichaamsprocessen. Denk hierbij aan het laten kloppen van het hart, de werking van de organen, maar ook de beweging in de vorm van sport. Deze energiebronnen worden echter nooit op hetzelfde moment aangesproken. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam vet verbrand? Hoe voorkom je dat spiermassa wordt afgebroken? Uitermate belangrijke vragen wanneer men een dieet volgt of sport!

Hoe werkt het?
Het lichaam kent de koolhydraten, vetten en eiwitten als leverancier van energie. De koolhydraten, ook wel glucose of suiker genoemd, worden het eerste verbrand door het lichaam zodra het energie nodig heeft. Wanneer de koolhydraten volledig zijn verbruikt door het lichaam gaat deze over op de verbranding van vetten en eiwitten. Wanneer koolhydraten niet worden verbruikt door het lichaam worden deze opgeslagen als vet.

Een vergelijking van dit lichaamsproces met geld kan de zaak wat verduidelijken. Wanneer er voldoende geld in de portemonnee zit, worden de reserves op de bank niet aangesproken. Koolhydraten zijn het contante geld van het lichaam. Deze worden als eerste verbruikt. Pas wanneer deze op zijn, gaat men naar de bank, oftewel, dan pas worden de reserves van eiwitten en vetten van het lichaam aangesproken. Wanneer men te veel geld in de portemonnee heeft, wordt dit geld op de bank gezet als reserve. Dat is precies hoe het lichaam werkt.

Afvallen
Voor het verliezen van gewicht is het natuurlijk het meest ideaal wanneer het lichaam vet verbrand en geen koolhydraten of eiwitten. Elk lichaam heeft standaard een reserve van koolhydraten, vetten en eiwitten. Hoe groot deze hoeveelheid is, verschilt per persoon. De koolhydraten bevinden zich in de spieren en de lever, de vetten uiteraard in het lichaamsvet, en de eiwitten voornamelijk in de spieren.

Het lichaam zal de koolhydraten altijd als eerste verbruiken wanneer het energie nodig heeft. Pas wanneer de koolhydratenhoeveelheid van het lichaam op is, gaat het lichaam over op de andere bronnen van energie.

Wanneer is de voorraad koolhydraten op?
Zodra de voorraad koolhydraten op is, gaat het lichaam dus over op de verbranding van eiwit en vet. Onderzoeken hebben uitgewezen dat dit het geval is na ongeveer 15 tot 20 minuten aan sport. Na deze 20 minuten kan men stellen dat het lichaam over gaat op de verbranding van vet en eiwit.

Dagelijks 4 keer een kwartier bewegen is dus veel minder effectief dan 1 keer per dag een uur bewegen. Het lichaam verbrand wel evenveel calorieën maar haalt deze uit verschillende energiebronnen.

Diëten en ketose
Dit is ook de reden dat er vele diëten zijn die koolhydraten verbieden. Het lichaam gaat zo in ketose, over op de vet- en eiwitverbranding.

Wat is de ideale hartslag?
Omdat men voornamelijk geïnteresseerd is in het verliezen van vet, en niet in het verliezen van spier is het noodzaak om te zorgen dat het lichaam de vetreserve, en niet de eiwitreserve aanspreekt.

De ideale hartslag voor het verbranden van vet is ongeveer 60% van de maximale hartslag. De maximale hartslag kunt u laten onderzoeken in de sportschool maar er is ook een simpele rekensom. Namelijk 220 – de leeftijd in jaren. De maximale hartslag van een 30-jarige is zodoende 220 – 30 = 190 hartslagen per minuut. Een hartslag van 60% is dan ongeveer 114 slagen per minuut. Wanneer de hartslag te hoog is verbruikt het lichaam voornamelijk eiwit uit spieren en geen vet.