Onverzadigd vet maakt slank, verzadigd vet maakt dik

Dat onverzadigde vetten veel gezondheidsvoordelen hebben wisten we al. Zij zorgen voor een verlaagde kans op verschillende welvaartsziekten als hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen en Alzheimer. Er is echter nog een zeer belangrijk voordeel van onverzadigd vet ten opzichte van verzadigd vet. Van onverzadigd vet word je namelijk minder snel dik dan van verzadigd vet.

Uit onderzoek is gebleken dat verzadigde vetten door het lichaam sneller worden omgezet in lichaamsvet dan onverzadigde vetten. Het lichaam verbrandt de onverzadigde vetten veel gemakkelijker dan het verzadigde vetten verbrand. Bij het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen een verzadigd vetzuur en een onverzadigd vetzuur. De moleculen van de vetzuren werden gemerkt zodat de onderzoekers konden nagaan welke deel van het vet werd opgeslagen als lichaamsvet en welk deel werd verbrand door het lichaam. De resultaten logen er niet om. Het verzadigde vet werd veel sneller opgeslagen als lichaamsvet terwijl de onverzadigde vetten door het lichaam werden verbruikt en dus minder snel werden opgeslagen in de vorm van een vetreserve.

Bovendien bleek dat lichamelijke activiteit geen invloed had op de verbranding van onverzadigde vetzuren. Beweging had daarentegen wel effect op de verbranding van verzadigd vet. Naar mate de proefpersonen minder bewogen, verbrandde het lichaam minder verzadigde vetten. De verbranding van onverzadigde vetten bleef ongeveer gelijk, of men nu lichamelijk actief was of bedrust hield.

Eerder was al bij dierproeven gebleken dat hamsters die een dieet volgden met veel verzadigde vetten veel sneller in gewicht aankomen dan hamsters die een dieet volgden met vooral onverzadigde vetten.