Hoe vaak per dag eten (om af te vallen)?

Volgens de 1 moeten we ons houden aan 3 hoofdmaaltijden en naast het ontbijt, lunch en diner niks eten. Volgens de ander moeten we elke 2 a 3 uur iets eten. Weer een ander pleit voor slechts 1 maaltijd per dag. Voor al deze opties zijn goede argumenten aan te voeren. Lees hier welke theorie achter deze verschillende eetgewoonten zit en bepaal vervolgens zelf hoe vaak je per dag moet eten!

Regelmatig eten
Elke 2 uur iets kleins eten komt op een totaal aan minimaal 6 eetmomenten per dag. Meestal pleit men ervoor om na het diner nog 1 tussendoortje te nemen. Tijden om te eten zijn bijvoorbeeld: 8:00, 11:00, 13:00, 15:30, 18:00 en 20:30 uur. Door regelmatig te eten blijft de stofwisseling op gang en is er weinig kans dat het lichaam in spaarstand gaat. Er is immers altijd voldoende voeding voorradig. Het lichaam hoeft geen vet op te slaan voor perioden waarin er minder voeding aanwezig is.

Doordat je regelmatig eet blijven het insuline- en bloedsuikerlevel van het lichaam redelijk stabiel. Daardoor houdt je je hongergevoel onder controle en wordt er minder vet opgeslagen door het lichaam. Wanneer je wilt afvallen moeten kleine porties worden gegeten, wanneer het doel is om op gewicht te blijven kunnen er wat grotere porties worden gegeten.

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen die meerdere keren per dag eten slanker zijn. Mensen met overgewicht eten vaak slechts enkele keren per dag. Achterliggende oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat er te veel tijd tussen de verschillende maaltijden zit, daardoor ontstaat honger waardoor in 1 keer veel en calorierijk wordt gegeten. Mede ook omdat het eten vervolgens snel klaar moet zijn en er geen tijd meer is om een gezonde maaltijd te bereiden.

3 maaltijden per dag
Met 3 maaltijden per dag is de kans groot dat je minder calorieën eet dan wanneer je je aan 6 (kleinere) maaltijden per dag houdt. Een theorie achter de methode van het eten van 3 maaltijden per dag is dat het insulinelevel in de periode tussen de maaltijden laag is, waardoor het lichaam over gaat op de verbranding van vet. Een hoog insulinelevel zorgt er namelijk voor dat het lichaam geen vet verbrand.

1 maaltijd per dag
Sommige mensen kiezen er voor om slechts 1 keer per dag te eten. Er is echter vastgesteld dat wanneer je slechts 1 keer per dag eet, je erg veel calorieën in 1 keer eet. Denk bijvoorbeeld aan de Ramadan. In deze vastenmaand eten veel moslims slechts 1 keer per dag. Onderzoek heeft uitgewezen dat moslims vaak in gewicht aankomen tijdens de Ramadan. Misschien omdat ze in 1 keer een grote hoeveelheid voeding tot zich nemen. Vaak wordt er ook suikerrijk, ongezond en veel gegeten.

Minder calorieën
Feit blijft natuurlijk dat wanneer je minder calorieën eet dan je lichaam verbrand je af zult vallen! Elke pondje gaat door het mondje is een uitdrukking die niet voor niks bestaat. Natuurlijk zijn er mensen die snel in gewicht aankomen en moeilijk kunnen afvallen. Mensen met schildklierproblemen en een hele lage stofwisseling. Maar ook voor deze mensen geldt dat wanneer zij besluiten te stoppen met eten, zij hoe dan ook gewicht zullen verliezen.