Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je vast?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om zo nu en dan even te vasten. Of dit nu is voor de geest of om het lichaam te ontgiften, over het algemeen is een weekje vasten hartstikke gezond en voel je je daarna een stuk lekkerder in je vel. Of het nu gaat om rijstvasten, theevasten, fruitvasten of sapvasten, het is een goede manier om het lichaam te zuiveren en snel wat kilo’s kwijt te raken! Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam wanneer je vast?

Dag 1 t/m 3
Je lichaam gebruikt makkelijk opneembare suikers. Als je niets eet gaan deze snel op en wordt je reserve voorraad glucose aangesproken. Gewichtsverlies in de eerste dagen komt voornamelijk doordat het lichaam minder vocht vasthoud, mede vanwege het zoutverlies.

Dag 4 t/m 12
Na een dag of 3 heb je de voorraad glycogeen van het lichaam verbruikt. In deze periode treden maagkrampen op en ontstaat een sterk honger gevoel. Daarnaast is er sprake van spierafbraak. De hersenen hebben een bepaalde hoeveelheid glucose nodig, wanneer deze niet uit de voeding gehaald kunnen worden zal het lichaam lichaamseigen weefsel afbreken zodat er voldoende glucose ontstaat. Uit eigen lichaamsvet kan het lichaam geen glucose halen, vandaar dat het spierweefsel aangesproken. De spierafbraak ligt ongeveer op 10% van je energiebehoefte. De overige 90% van de benodigde energie wordt uit de vetreserves gehaald.

Door de afbraak van vetzuurketens komt er een hoge hoeveelheid ketonen in het bloed terecht. Dit noemt men ook wel een ketogene toestand, ofwel ketose. Nu ontstaat veel gewichtsverlies. Maagkrampen en hongergevoel verdwijnen. Wel ontstaan er veel lichamelijke klachten en zal men nog weinig activiteiten kunnen doen. In deze fase vindt relatief gezien het grootste gewichtsverlies plaats.

Vanaf dag 12
De hartslag wordt lager waardoor er klachten als duizeligheid en flauwvallen kunnen ontstaan. Vanwege spierafbraak is het lichaam bovendien vermoeid en zwak. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk ben je erg vermoeid. De temperatuur van het lichaam is laag doordat er veel vet wordt verbruikt door het lichaam.

Hoe lang kan je zonder eten?
Een lichaam kan gemiddeld zo’n 60 dagen zonder voeding voordat je zal overlijden. Dit is mede afhankelijk van de conditie van de persoon. Wanneer je een grote vetreserve hebt zal je het waarschijnlijk langer kunnen uithouden zonder eten voordat je overlijdt. Wanneer je een laag vetpercentage hebt zul je misschien al wel overlijden op dag 45. Hoe dan ook, het is verstandig om nooit langer te vasten dan 2 weken. Wanneer je langer wilt vasten kun je het beste 2 weken vasten, dan een rustweek nemen waarbij je gezond maar goed eet, om vervolgens nog een week te vasten. Rijst- en fruitvasten is relatief makkelijker doordat je bij deze vormen van vasten wel energie binnen krijgt!