Koffie met mate is gezond

KoffiebonenNederlanders drinken per jaar ongeveer zeven kilo koffie per persoon. Dat komt neer op drie a vier kopjes per dag. Voor veel mensen begint de dag standaard met een kop koffie. De vraag of koffie gezond is, en dan met name de cafeïne in de koffie, is onderwerp van veel tegenstrijdige onderzoeken. Volgens het enige onderzoek is koffie gezond, het andere spreekt dit juist tegen. Oorzaak hiervan is mede dat er verschillende ziektes en kwalen worden onderzocht waarop koffie een verschillend effect heeft.

Voedingswaarde
Koffie bevat nauwelijks calorieën. Veel mensen drinken koffie echter met suiker en/of melk. De drank wordt daardoor een stuk ongezonder.

Opwekkend effect
Daarnaast bevat koffie veel cafeïne. Dit heeft een opwekkend effect. Zo verminderd vermoeidheid en wordt de concentratie beter. Het opwekkende effect onderdrukt tevens het hongergevoel. Doordat koffie daarnaast ook de stofwisseling stimuleert kan de drank een goed hulpmiddel zijn tijdens het afvallen. Er zijn mensen die verslaafd zijn aan koffie. Stoppen met het drinken van koffie kan dan ook afkickverschijnselen teweeg brengen. Hoofdpijn, vermoeidheid en trillen zijn daarbij veel gehoorde klachten.

Gezondheidsvoordelen van koffie
De gezondheidsvoordelen van koffie zijn divers. Zo kunnen de klachten van astma verminderen en kan koffie helpen bij het afvallen. Ook beschermd het tegen hart- en vaatziekten en kanker. Toch wordt koffie vaak als een ongezonde drank bestempeld. Dat komt omdat de bovengenoemde voordelen in het niet vallen bij de nadelen die ontstaan wanneer te veel koffie wordt gedronken.

Nadeel van koffie
Een te veel aan koffie kan de nachtrust verstoren. Ook kan het stress en hartkloppingen met zich brengen.

Drijft koffie vocht uit je lichaam?
Veel mensen denken dat koffie een vochtafdrijvend effect heeft. Dit is echter onjuist. Wel is het zo dat het vocht sneller door het lichaam wordt uitgescheiden. Dit komt omdat de cafeïne in koffie de nieren stimuleert. Je verliest echter niet meer vocht door het drinken van koffie.

Is koffie gezond?
Koffie is dus gezond, maar alleen als het wordt beperkt tot twee a drie koppen koffie per dag.