Muntthee, is het gezond?

Verse munt
Thee bevat theïne. Muntthee is daarom strikt genomen geen echte thee. Toch wordt het in de volksmond wel zo bestempeld. Het heeft immers ook wel heel veel weg van thee. Vers gekookt water met verse kruiden. Maar waarom is muntthee zo gezond? Van oudsher wordt munt al gebruikt tegen vele kwalen. Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van het kruid?

Voedingswaarde
Munt bevat nauwelijks calorieën. Muntthee is daarom een ideale drank tijdens een dieet. Het bevat geen cafeïne, daardoor kan het ook worden gedronken tijdens de strengste detox diëten.

Munt tegen misselijkheid
Munt werkt uitstekend tegen misselijkheid. Dit is ook de reden dat munt in vele soorten kauwgom en pepermuntjes is verwerkt en deze op hun beurt de misselijkheid kunnen temperen. Mensen die last hebben van misselijkheid tijdens het reizen doen er goed aan om een flesje menthol mee te nemen. De geur al kan helpen de misselijkheid te bestrijden. Ook voor zwangere vrouwen kan munt wonderen verrichten.

Munt tegen hoofdpijn
Ook met betrekking tot hoofdpijn heeft munt een genezende werking. Munt werkt niet tegen alle soorten hoofdpijn, maar is zeker het proberen waard. Wanneer je last hebt van hoofdpijn kun je wat verse munt over je voorhoofd wrijven.

Munt en de spijsvertering
Munt heeft een positieve werking op de maag en de spijsvertering. De maag komt zo tot rust en de speekselklieren worden aan het werk gezet. Is je maag van streek, dan is het zeer aan te raden om muntthee te drinken. Ook als je veel last hebt van darmgassen, is munt een goede remedie. Datzelfde geldt voor als je een stinkende adem hebt.

Munt en overbeharing
Er zijn vrouwen die veel last hebben van overbeharing. Onderzoek heeft uitgewezen dat het drinken van twee koppen muntthee per dag de beharing sterk verminderd. Er wordt ook beweerd dat munt kan bijdragen aan een mooie huid. Met name als je last hebt van een vettige huid, heeft muntthee positieve effecten.

Waar koop je munt?
Munt is te koop in vrijwel elke supermarkt. Ook kan je munt zelf thuis kweken. Dan heb je altijd verse munt in huis. Voordeel van munt is dat het ook zeer goedkoop is.

Hoe maak je muntthee?
Net als elke andere soort thee kun je gewoon water koken. Vervolgens doe je twee of drie blaadjes verse munt in het gekookte water. De geur en smaak van de munt komen meteen vrij. Wil je de thee iets zoeter? Gebruik dan geen suiker maar honing. Dat is veel gezonder.

Naast muntthee kun je vele andere dingen doen met munt. Verwerk het bijvoorbeeld in salades of andere gerechten.