De voordelen van Griekse yoghurt!

Van alle soorten yoghurt wordt Griekse yoghurt vaak als de meeste gezonde variant bestempeld. Griekse yoghurt is eigenlijk gewone yoghurt waaruit de vocht is weg gefilterd. Het resultaat is een dikkere, romige yoghurt met meer smaak. Maar wat maakt Griekse yoghurt zo gezond? Welke voordelen heeft Griekse yoghurt ten opzichte van gewone yoghurt? Past Griekse yoghurt goed binnen een dieet?

Voedingswaarde
Net zoals er verschillende soorten gewone yoghurt bestaan, bestaan er ook verschillende soorten Griekse yoghurt. Zo zijn er varianten van 0% vet, 2% vet en 10% vet. Ook zijn er varianten in verschillende smaken te verkrijgen. De hoeveelheid voedingsstoffen verschillen per soort. De vetvrije variant van Total bevat per 100 gram 57 calorieën, 10,3 gram eiwit, 4 gram koolhydraten en vanzelfsprekend 0 gram vet. Klassieke Griekse yoghurt van Total bevat 96 calorieën per 100 gram. Deze variant bevat verder 9 gram eiwit, 3,8 gram koolhydraten en 5 gram vet. Dit is relatief weinig. De meeste soorten Griekse yoghurt bevatten 10 gram vet en al snel rond de 130 calorieën per 100 gram.

Wat is het verschil tussen volle yoghurt en Griekse yoghurt?
De vetvrije Griekse yoghurt heeft vaak een vollere en romiger smaak dan magere yoghurt. De klassieke variant Griekse yoghurt bevat dus meer vet dan gewone volle yoghurt. In eerste instantie zou je dus denken dat je beter voor volle yoghurt kunt kiezen. Daar zitten immers minder calorieën en minder vet in. Dat is echter niet juist. Griekse yoghurt bevat naast meer vet en meer calorieën namelijk ook meer eiwitten. Juist deze eiwitten zorgen voor de gezonde eigenschappen!

Voordelen van Griekse yoghurt
Doordat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat dan normale yoghurt zorgt de yoghurt langer voor een vol gevoel. Onderzoek heeft uitgewezen dat personen die ontbijten met veel eiwitten, gedurende de dag minder eten. Zo krijgen ze minder calorieën binnen en vallen ze af.

Een ander voordeel van Griekse yoghurt is dat het nauwelijks suiker bevat en bovendien je ademgeur neutraliseert. Als je veel last hebt van een stinkende adem kan het daarom het overwegen waard zijn om eens een weekje met een bak Griekse yoghurt te ontbijten.

Nadeel van Griekse yoghurt
Nadeel van Griekse yoghurt is, is dat het wat duurder is dan gewone yoghurt. Met name de vetvrije varianten, maar ook de klassieke varianten zijn met gemak twee keer zo duur. Er is ook goedkopere Griekse yoghurt van verschillende merken te vinden maar deze is meestal niet zo lekker als een merk als Total.

Toepassingen
Griekse yoghurt is gemakkelijk te eten. Het is namelijk zonder toevoegingen al erg lekker. Daarnaast kan de yoghurt, net als elke andere yoghurt, worden gemengd met muesli en fruit. Ook in taarten en gerechten kan de yoghurt worden verwerkt.