Wat is mijn ideale gewicht?

Er zijn verschillende manieren om te meten of jouw gewicht een gezond gewicht is, dat wil zeggen, of je geen gezondheidsrisico’s loopt met jouw gewicht. Er bestaat echter ook zoiets als jouw ideale gewicht. Deze is gebaseerd op gemiddelden waardoor jouw ideale gewicht kan afwijken. Zo kun je smal, normaal of breed gebouwd zijn. Vanzelfsprekend hoort bij een brede lichaamsbouw een hoger ideaal gewicht.

Op basis van BMI
Het ideale gewicht is heel simpel op basis van de Body Mass Index te bepalen. Jouw BMI is te berekenen door jouw gewicht te delen door jouw lengte in het kwadraat. In de rechterkolom van deze website is een handige calculator te vinden. Een BMI tussen de 18,5 en 25 valt onder een gezond gewicht. Een ideaal gewicht is op deze manier te bepalen door te bekijken bij wat voor gewicht jij een BMI van 21,75 hebt. Hierbij wordt geen rekening gehouden met jouw lichaamsbouw.

Voor sporters is de BMI geen goede graadmeter voor het berekenen van het ideale gewicht. Zo vallen veel topsporters in de categorie ondergewicht terwijl zij wel een gebalanceerd dieet volgen. Ook kan het voorkomen dat gespierde mensen in de categorie overgewicht vallen en daarmee het advies krijgen om af te vallen terwijl zij alles behalve te zwaar zijn.

Over het algemeen zal deze methode wel juist zijn. Ben je smal gebouwd, dan zal jouw ideale gewicht lager zijn dan een BMI van 21,75. Ben je juist breed gebouwd, dan zal jouw ideale gewicht wat hoger uitvallen. Het aller belangrijkste blijft dat jij lekker in je vel zit! Eigenlijk kan je er dus vanuit gaan dat wanneer jouw BMI tussen de 18,5 en 25 zit en je lekker in je vel zit, jij gewoon jouw ideale gewicht hebt!