Het ziekenhuisdieet/5 dagen dieet

Het ziekenhuisdieet is een vetvrij crashdieet. Dagelijks eet men zeer weinig calorieën en dit dieet is dan ook geschikt voor mensen die in een korte tijd veel willen afvallen. Vaak wordt gezegd dat men 5 kilo in 5 dagen kan afvallen met dit dieet maar dat is per persoon verschillend. Het dieet mag ook slechts 5 dagen achtereen worden gevolgd omdat anders een voedingstekort ontstaat. In het weekend mag men normaal eten. Het dieet bestaat voornamelijk uit sinaasappels, eieren, yoghurt en kwark, geroosterd brood en groente en vlees.

Het fijne aan dit dieet kan voor sommige mensen zijn dat ze niet hoeven na te denken over wat ze wel of niet mogen eten. Het eetschema is helemaal uitgepuzzeld en er mag niet geschoven of vervangen worden. Nadeel is dan wel weer dat in het weekend normaal mag worden gegeten. Normaal is namelijk niet gedefinieerd. Dat betekend dat mensen zich in het weekend helemaal te buiten kunnen gaan aan ongezonde tussendoortjes omdat dat voor hen normaal is. Dat is uiteraard niet de bedoeling. In het weekend kan men het beste ontbijten en lunchen met brood of muesli en in de avond een normale portie nemen van een gerecht naar keuze. Als je echt wil afvallen is het verstandig je BMR + activiteitenniveau -400 calorieën niet te overschrijden. Het is zonde van het strenge dieet doordeweeks om in het weekend alles te eten wat los en vast zit.

Ontbijt
Elke ochtend eet men hetzelfde. Het ontbijt bestaat uit 1 sinaasappel of grapefruit en 1 beschuit of geroosterde boterham. Daarbij mag koffie of thee worden gedronken zonder melk of suiker.

Lunch
Op maandag t/m woensdag is de lunch hetzelfde maar op donderdag en vrijdag is er een andere lunch.

Maandag: 1 sinaasappel of grapefruit, 1 ei, 2 bekers yoghurt (halfvol of vol) en 2 beschuiten of geroosterde boterhammen.
Dinsdag: 1 sinaasappel of grapefruit, 1 ei, 2 bekers yoghurt (halfvol of vol) en 2 beschuiten of geroosterde boterhammen.
Woensdag: 1 sinaasappel of grapefruit, 1 ei, 2 bekers yoghurt (halfvol of vol) en 2 beschuiten of geroosterde boterhammen.
Donderdag: 125 gram kwark, 1 tomaat, 1 zure augurk en 1 beschuit of geroosterde boterham.
Vrijdag: 200 gram vis naar keuze, 1 tomaat en 1 beschuit of geroosterde boterham.

Diner
Het diner verschilt van dag tot dag.

Maandag: 2 tomaten, 2 eieren, 1 beker yoghurt (halfvol of vol), 2 beschuiten of geroosterde boterhammen en een krop sla.
Dinsdag: 1 sinaasappel of grapefruit, 1 tomaat, 1 beker yoghurt (halfvol of vol), 1 beschuit of geroosterde boterham en een tartaar.
Woensdag: 1 sinaasappel of grapefruit, 1 beker yoghurt (halfvol of vol), 1 beschuit of geroosterde boterham en 125 gram biefstuk.
Donderdag: 1 appel, 2 tomaten, 1 beschuit of geroosterde boterham en een tartaar.
Vrijdag: 1 ei, 1 tomaat en een halve krop sla.

Streefgewicht bereikt?
Wanneer het streefgewicht is bereikt blijf je op gewicht door elke maandag een balansdag te houden. In de ochtend neemt men dan slechts een glas water met een citroen, in de middag 1 appel met een beschuit of geroosterde boterham en in de avond een halve krop sla, 1 ei en 1 tomaat.

Met dit dieet zal je ongetwijfeld afvallen omdat je erg weinig mag eten. Het dieet is moeilijk vol te houden als je een druk leven hebt. Je leert bovendien niet wat gezond is en de kans is groot dat men zonder deze eetschema’s weer aankomt. 1 balansdag per week brengt daar geen verandering in. Een beter idee zou zijn om het ziekenhuisdieet 1 keer in de maand, een week lang te volgen en de rest van de weken elke maandag een balansdag. Het allerbeste zou natuurlijk zijn dat men zichzelf een gezond voedingspatroon aan leert en kan genieten van eten op een verantwoorde en gezonde manier. Al met al wel een prima dieet als je snel wat kilo’s kwijt wil voor een feest of om in een leuke jurk te passen.