Flavonoïden in onze voeding!

Flavonoïden zijn antioxidanten die bekend staan om hun kankerremmende werking vanwege de strijd tegen zogenaamde vrije radicalen. Ze hebben ook een beschermende werking tegen hartziektes en vertragen bovendien het ouderdomsproces van de huid. Flavonoïden zijn kleurstoffen die zorgen voor de mooie felle kleur van groente en fruit maar ook zijn ze verantwoordelijk voor de kleur van de bladeren aan bomen. Daarnaast dragen ze ook bij aan de smaak van bijvoorbeeld wijn en zijn ze essentieel bij de stofwisseling van het menselijk lichaam en voor de opname van vitamine C. Maar in welke producten zitten deze zo gezonde Flavonoïden?

Voordelen van flavonoïden
-kankerremmende werking
-tegengaan van tandbederf
-maakt de aderen wijder
-verlaging cholesterol
-bescherming tegen hart- en vaatziekten
-vertragen ouderdomsproces van de huid
-bevorderen opname van vitamine C
-bevorderen de stofwisseling

Welke voeding bevat flavonoïden?
Vooral de cacao in chocolade staat bekend om zijn goede eigenschappen, welke grotendeels zijn te wijten aan de flavonoïden. Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacao en dus hoe meer flavonoïden de chocolade bevat. Vrijwel alle soorten groente en fruit bevatten deze krachtige antioxidant. De ene soort meer dan de andere. Vooral bessen, bramen, uien en rode druiven bevatten veel flavonoïden. Ook thee, kruiden en specerijen, granen, bonen en bloemen bevatten veel flavonoïden.

Hoeveel flavonoïden?
Er is helaas geen vastgestelde hoeveelheid voor de hoeveelheid flavonoïden die je per dag binnen moet krijgen om van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren. Het is aan te raden om dagelijks ten minste 1 voedingsmiddel te gebruiken waarin veel flavonoïden zitten. Ontbijt bijvoorbeeld met bramen en bessen door de yoghurt, eet veel groente en fruit en drink gedurende de dag veel thee.