Varieer met fruit voor een optimale gezondheid!

2 stuks fruit per dag eten draagt bij aan een goede gezondheid. Veel mensen eten vaak ‘makkelijk’ fruit zoals appels of bananen. Maar variatie is ook belangrijk. Elke fruitsoort heeft zijn eigen goede eigenschappen en voordelen voor de gezondheid. Ook klein fruit als frambozen en aardbeien en fruit dat moet worden schoongemaakt zoals meloen is erg gezond! De meeste fruitsoorten bevatten veel antioxidanten en elke antioxdant heeft zo zijn eigen beschermende werking voor het lichaam.

Elke kleur is goed!
Groen fruit draagt bij aan een goede gezondheid van de bloedvaten waardoor met name het risico op hart- en vaatziekten wordt verlaagd. Kiwi werkt bloedverdunnend en een groene appel bevat grote hoeveelheden van de antioxidant quercitine welke het cholesterolgehalte verlaagd.

Oranje fruit dankt deze kleur meestal aan de stof beta-carroteen. Dit is dezelfde stof die wortels zo goed maakt voor de ogen, het lichaam zet beta-caroteen om in vitamine A! Sinaasappels, mandarijnen, perziken en vooral abrikozen bevatten zorgen, net als wortels, voor een lager risico op blindheid. Daarnaast bevat oranje fruit ook de stoffen luteïne en zeaxanthine, welke ook goed zijn voor de ogen.

Paars fruit zoals bosbessen, bramen, zwarte bessen of pruimen bevatten veel anthocyanen. Deze zorgen voor een goede werking van de hersenen tijdens het ouder worden. Pruimen staan over het algemeen bekend om hun sterke antioxidantenwerking!

Rood fruit bevat vooral veel vitamine C en de belangrijke stof lycopeen. Deze vinden we ook in grote hoeveelheden in tomaten en dit is een belangrijke stof die kanker kan helpen voorkomen. Voorbeelden van rood fruit zijn aardbeien, watermeloen, rode appels en frambozen.

Geel fruit zoals bananen en galia- en honingmeloenen dragen juist weer bij aan een goede bloeddruk door de kalium die in deze vruchten zit. Vooral voor mensen met een verhoogde bloeddruk kan geel fruit vele baten hebben!

Varieer
Elk stuk fruit en elke kleur is ergens anders goed voor. Het is dus belangrijk om te variëren. Wanneer je 2 stuks fruit per dag eet, en dit zijn elke dag 2 appels, heeft dit veel minder gezondheidseffecten dan wanneer appels wordgen afgewisseld met ander fruit.

Koop fruit van het seizoen en wissel af. Zorg voor een kleurrijke fruitschaal in huis zodat je altijd fruit tot je beschikking hebt voor de zoete trek. In de winter kunnen ook gedroogde abrikozen, pruimen, bananen of appels een goede vervanging zijn wanneer er geen vers fruit te verkrijgen is.