Welke noten zijn gezond?

Pistache notenDat noten gezond zijn weten steeds meer mensen. Maar welke gezondheidsvoordelen hebben noten in het algemeen? Wist je dat noten, ondanks hun hoge calorische waarde, juist bijdragen aan het afvallen? Verschillende noten hebben verschillende effecten op onze gezondheid, welke noot is waar goed voor? Welke noot is de beste vleesvervanger? Welke noot heeft het gunstigste effect tegen kanker? Welke noot bevat het meeste calcium? En welke het meeste vet? Welke noot bevat de minste calorieën? Lees het hier!

Algemene gezondheidsvoordelen van noten
Noten bevatten veel gezonde onverzadigde vetten en weinig koolhydraten waardoor ze in vrijwel elk dieet passen. Ook zitten ze vol met antioxidanten, vezels, vitamines, proteïnes en mineralen. Al met al zorgen noten voor een mooie huid, nagels en haren. Daarnaast zorgen ze voor een goed cholesterol niveau en beschermen ze tegen hart- en vaatziekten doordat zij de bloedvaten soepel houden. De serotonine in noten vermindert de eetlust, vergroot het geluksgevoel en verbetert de gezondheid van het hart.

Uit vele onderzoeken blijkt dat mensen die dagelijks een handje noten eten, gemakkelijker en sneller afvallen. Dit effect is toe te schrijven aan de grote hoeveelheid vezels en eiwitten in noten. Ze geven een lang verzadigd gevoel en zorgen voor een stabiel bloedsuikerniveau.

Noten kunnen overigens het beste ongebrand en ongezouten worden gegegeten. Dan leveren zij de grootste gezondheidsvoordelen op! Pinda’s zijn geen noten, zoals veel mensen denken, maar peulvruchten!

Walnoten
Walnoten zitten vol antioxidanten en vrije radicalen. Ze bevatten zo’n twee keer meer antioxidanten dan andere noten. Er zijn heel veel onderzoeken geweest naar het gunstige effect van walnoten op onze gezondheid. Slechts 7 walnoten per dag zorgen ervoor dat je een veel kleinere kans hebt op verschillende soorten kanker. Bovendien vertragen walnoten het verouderingsproces, iets waar elke vrouw (en man) profijt van kan hebben. Mannen hebben dan weer met name profijt van de walnoot doordat de walnoot de kwaliteit van het sperma sterk verbeterd. Ook helpen walnoten bij stoelgangproblemen zoals verstopping, en kunnen zij helpen bij stofwisselingstoornissen. De walnoot wordt wel gezien als de gezondste noot!

Amandelen
Alfa-tocoferol is in ruime mate aanwezig in amandelen. Deze vitamine E heeft een gunstig effect op de gezondheid, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van het lichaam. Amandelen bevatten van alle noten de grootste hoeveelheid calcium, ook bevatten ze magnesium, koper, zink, vitamine B6 en vitamine B2. Ideaal dus voor bijvoorbeeld vrouwen die in de overgang zijn om osteoporose tegen te gaan.

Amandelen zijn ook te koop als amandelmeel. Dit kun je gebruiken in plaats van witmeel, om gezonde pannenkoeken, koekjes en cakes te bakken bijvoorbeeld.

Cashewnoten
Cashewnoten bevatten in vergelijking met andere noten weinig vet, dus wanneer je noten voor de gezonde vetten eet, kun je beter kiezen voor andere noten zoals pecannoten of macadamianoten. Cashewnoten zijn daarentegen wel rijk aan biotine, ijzer, magnesium, zink en koper.

Pecannoten
Pecannoten zijn erg vet, alleen de macadamianoten bevatten meer vet dan de pecannoten! Ze zijn vooral rijk aan zink en vitamine B1.

Hazelnoten
Alle noten zijn goede vervangers van vlees, maar hazelnoten zijn door hun samenstelling de beste vleesvervanger. Wel zijn de meeste mensen van mening dat de hazelnoot ook de minst lekker noot is, de hazelnoot heeft een nogal flauwe smaak. In gebak kunnen de hazelnoten ook de eieren vervangen.

Paranoten
Paranoten bevatten veel selenium, een antioxidant die een bewezen sterke werking tegen kanker heeft.

Macadamianoten
Deze noten bevatten de grootste hoeveelheid vet van alle noten. Een gezonde manier dus om de hoeveelheid gezonde vetten binnen te krijgen. Per 100 gram bevatten de noten 410 mg kalium, 200 mg fosfor, 120 mg magnesium en 64 mg calcium. De noot is verder rijk aan vitamine B1, koper, zink en ijzer. Het is belangrijk om de macadamianoten zo vers mogelijk te kopen, dan bevatten zij de meeste gezonde stoffen, zelf kraken is erg lastig.

Pistachenoten
Pistachenoten bevatten weinig calorieën en weinig vet wanneer je ze vergelijkt met andere noten. Ze zijn rijk aan vitamine B6, koper, mangaan, magnesium en fosfor. Een goede keuze dus wanneer je op dieet bent en ook op de inname van calorieën wilt letten!