Laat sausjes staan!

Sausjes zijn echte dikmakers. Bij vlees, aardappels, pasta, vis en zelfs bij chips worden tegenwoordig sausjes gegeten. Friet en chips is natuurlijk op zichzelf al ongezond. Maar ook pasta, vis, aardappels en zelfs salades worden ongezond gemaakt door het gebruik van de vele sausjes. Wanneer je op dieet bent is naast het stoppen met drinken van frisdrank, ook het stoppen met het eten van sausjes een goede stap.

Calorieën in sausjes
Om een idee te geven hoeveel calorieën er in onze geliefde sausjes zitten:

Mayonaise 740
Pesto 692
Ketchup 120
Pindasaus 264
Knoflooksaus 372
Mosterd 284
Appelmoes 75

De hoeveelheid calorieën is gemakkelijk te vertalen naar kilo’s. Stel je eet 1 keer in de week een flinke eetlepel mayonaise, dat komt neer op ongeveer 185 calorieën per week. Per jaar zijn dat 9620 calorieën, dat is bijna 1,5 kilo vet. Schrap je de mayonaise, dan zul je in een jaar bijna 1,5 kilo verliezen, zonder moeite. Stel dat je 2 keer per week kiest voor mayonaise, dan is dat al 3 kilo per jaar. Wanneer je alle sausjes laat staan zul je dus zeer waarschijnlijk een aantal kilo’s per jaar verliezen!

Niet alleen in verband met het aantal calorieën en het verliezen van gewicht is het verstandig om de sausjes te laten staan. Sausjes bevatten namelijk vaak ook veel verzadigde vetten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast bevatten sausjes geen vezels, vitaminen, mineralen of andere nuttige voedingsstoffen. De calorieën in sausjes zijn dus voornamelijk leeg en nutteloos.

Er zijn ook gezonde en lekkere sausjes!
Zoals je kunt zien verschilt het aantal calorieën in sausjes nogal. Natuurlijk bestaan er lekker en gezonde sausjes die je wel kunt gebruiken. Met tomaten zijn heerlijke sauzen te maken. Vooral als pastasaus is dit erg geschikt. Vermijd kaas en room en maak een saus op basis van tomaten, groenten en kruiden. Het zal je verbazen hoe lekker het is.

Voor salades en op stokbrood is een yoghurtsaus ideaal. Yoghurt kun je mengen met knoflook en/of komkommer, ui en verschillende kruiden. Op stokbrood is een zelfgemaakte tomatenpesto met knoflook ook heerlijk. Snijd tomaat, uit en knoflook fijn, voeg kruiden toe, en klaar is je gezonde saus! Expirementeren is natuurlijk aangeraden. Probeer verschillende kruiden uit!

Het voordeel van het zelf maken van sauzen is dat je precies weet wat er in zit. Er zitten geen e-nummers, kleur- geur- en smaakstoffen in.