Van crashdiëten kun je een hartstilstand krijgen!

Crashdiëten worden steeds populairder. Niet alleen willen we allemaal afvallen, dit moet ook zo snel mogelijk gebeuren. Maar wat zijn eigenlijk de lichamelijke gevolgen van een streng dieet?

Spierafbraak
Doordat je lichaam te weinig voedingsstoffen binnen krijgt gaat het als het ware zichzelf ‘opeten’. Spieren worden afgebroken en door het lichaam als energie gebruikt. Je verliest zo spiermassa waardoor je in het algeheel minder calorieën verbruikt en dus sneller zult aankomen. Ook verlies je kracht en ben je sneller moe. Je BMR verlaagt met zo’n 25 procent. Je verbruikt dus minder calorieën en zal veel moeilijker afvallen.

Door de grote hoeveelheid spieren die wordt afgebroken blijven er veel afvalstoffen in het lichaam achter. Gevolgen hiervan zijn onder andere hoofdpijn, misselijkheid en een stinkende adem. Ook kunnen er vochtophopingen ontstaan.

Hartstilstand
Veel mensen staan er niet bij stil dat ook het hart een spier is. Ook de hartspier wordt afgebroken door een voedingstekort. Hartritmestoornissen en soms zelfs een hartstilstand zijn het gevolg. Door een te lage bloeddruk krijg je bovendien last van duizeligheid en flauwvallen.

Ook organen functioneren minder goed door een te lage voedingsinname. Wanneer er gedurende een lange tijd te weinig voeding wordt gegeten kan de schade zelfs blijvend zijn.

Tekorten
Door te weinig te eten ontstaan tekorten van vitamines en mineralen. Gevolgen hiervan zijn bloedarmoede, droog haar, slechte huid, gebroken nagels en haaruitval. Een tekort aan calcium en vitamine D heeft botafbraak, ofwel osteoporose tot gevolg. Door een lage vezel- en vochtinname krijg je bovendien problemen met de stoelgang en kan nierfalen voorkomen.

Jojo-effect
68% van de mensen op dieet komt weer aan tot het oude gewicht of wordt zelfs zwaarder. Onderzoeken hebben uitgewezen dat het jojo-effect en de bijbehorende gewichtsschommelingen gevaarlijker zijn voor de gezondheid dan een aantal kilo te zwaar zijn.