Hoe zorg je dat je voldoende groente en fruit eet?

Vrijwel iedereen weet dat je 200 gram groente en 2 stuks fruit per dag moet eten. Toch lukt dit lang niet iedereen. Uit een peiling onder 3800 mensen is gebleken dat nog geen 14% van de volwassenen voldoende groente eet en nog geen 26% voldoende fruit. Door deze lage inname heb je meer kans op hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker, overgewicht en diabetes. Bovendien zul je merken dat je je met een dagelijkse portie groente en fruit fitter en energieker voelt! Kleine aanpassingen in je voeding kunnen er al voor zorgen dat je elke dag 200 gram groente en 2 stuks fruit binnen krijgt.

Beleg je boterham met groente en fruit!
Beschuit met aardbeien in de zomer is natuurlijk heerlijk maar er is geen enkele reden waarom dit niet elke dag kan! Beleg je boterham met aardbeien of banaan en maak je eigen jam zonder toegevoegde suikers van bijvoorbeeld nectarines of perziken.

Maak een broodje gezond met komkommer, tomaat en sla. De combinaties van komkommer en kaas of pindakaas en banaan zijn heerlijk. Probeer en varieer!

Gezonde tussendoortjes
Als tussendoortje kun je altijd kiezen voor groente en fruit. Appels, bananen, mandarijnen, cherrytomaatjes, wortels, paprika’s, komkommer of radijsjes zijn goede keuzes die makkelijk mee te nemen zijn. Voordeel van deze gezonde tussendoortjes is dat je minder calorieën binnen krijgt dan wanneer je zou kiezen voor chocolade, chips of andere ongezonde tussendoortjes. Ook in de avond voor de televisie is het een goede vervanging van bijvoorbeeld chips.

Rauwe groente bij lunch en diner
Maak bij de lunch en diner altijd een salade. Je kunt ook een heerlijke maaltijdsalade met gezonde peulvruchten zelf maken.

Fruit als toetje of als ontbijt
Fruit als toetje is misschien niet de slimste optie wanneer je een gevoelige maag hebt. Maar wanneer je hier geen last van hebt kun je dit prima doen. Fruit als ontbijt is altijd goed. Zorg standaard voor een heerlijk fruitontbijt. Op brood, of in combinatie met yoghurt. Eet minstens 1 stuk fruit bij het ontbijt!

Probeer en varieer!
Maak eens een gezonde appeltaart of bananencake en probeer nieuwe recepten met groente en fruit uit! Eet niet elke dag dezelfde soort groente en fruit. In elke soort zitten weer andere vitamines en mineralen.