Pinda’s zijn kankerverwekkend

Pinda’s zijn een veel gegeten tussendoortje, daarnaast zijn ze verwerkt in vele soorten voeding zoals pindakaas en pindachips. In tegenstelling tot wat veel mensen denken behoren pinda’s niet tot de categorie noten. De pinda is een peulvrucht. Maar is de pinda eigenlijk gezond? Welke effecten heeft de pinda op de gezondheid?

Voedingswaarde
De pinda bevat per 100 gram 623 calorieën. Verder bevat de pinda zo’n 52 gram vet, 7 gram vezels en 26 gram eiwit. Ondanks dat de pinda geen noot is maar een peulvrucht zijn ze net als noten een gezond tussendoortje ondanks de hoge hoeveelheid calorieën en vet. Door het hoge vezel- en eiwitgehalte zorgt de pinda voor een snel en verzadigd gevoel waardoor je er niet snel te veel van eet. Van de 52 gram vet is slechts 8,5 gram verzadigd. De overige vetten zijn onverzadigd. Tweemaal per week een handje noten of pinda’s verkleint het risico op hart- en vaatziekten met 11 procent.

Pinda’s zijn een goede bron van vitamine E, vitamine B3, en vitamine B9. Ook calcium, magnesium en zink zitten in pinda’s. Daarnaast bevatten pinda’s de stof tryptofaan, het lichaam zet deze stof om in serotonine, een hormoon dat zorgt voor een opgewekt en vrolijk gevoel. Een goed alternatief dus ook voor chocolade.

Ook antioxidanten zitten in pinda’s. Vooral de stof reservatrol is goed vertegenwoordigd. Dezelfde stof die zit in de schil van druiven en rode wijn. Ook deze verbeteren de gezondheid aanzienlijk.

Gewichtsverlies
De glycemische index van de pinda is slechts 15 waardoor bloedsuikerschommelingen worden voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat dagelijks een handje noten of pinda’s minder kilo’s met zich meedragen dan mensen die geen noten of pinda’s eten. Dit effect is toe te schrijven aan de grote hoeveelheid vezels en eiwitten in noten. Deze zorgen voor een vol gevoel waardoor men andere dingen laat staan. Feit blijft daarnaast uiteraard wel dat noten veel calorieën bevatten en dat je er dus zeker niet te veel van moet eten. Ook het eten van 2 handjes noten per week heeft als een positief effect op het gewicht.

Kanker
Nadeel van de pinda is dat deze ook de stof aflatoxine bevat. Deze stof is sterk kankerverwekkend en kan het beste zoveel mogelijk worden vermeden. Er bestaat een direct verband tussen het eten van voeding met aflatoxines en leverkanker. Zo is er onderzoek in China verricht waaruit is gebleken dat in gebieden waar de bevolking via de voeding veel aflatoxine binnen krijgt, de percentages van de bevolking die kanker krijgen stukken hoger liggen. Leverkanker is in deze gebieden zelfs doodsoorzaak nummer één.

Voedingsmiddelen die in Nederland worden verkocht mogen niet meer dan een bepaalde hoeveelheid aflatoxine bevatten. Toch is het verstandig zo min mogelijk hiervan binnen te krijgen. Aflatoxine zit niet alleen in pinda’s maar in vele peulvruchten en granen.