Waarom zijn wortelen zo gezond?

Wortelen zijn goed voor de ogen, dat is wat de meeste mensen wel weten. Maar hoe komt het eigenlijk dat wortelen zo gezond zijn? Hoeveel calorieën zitten er in wortelen? Zijn er nog andere gezondheidsvoordelen van wortelen?

Voedingswaarde
100 gram wortels heeft een calorische waarde van 43. Dit maakt ze een ideale snack tijdens het diëten. Niet alleen kunnen ze bij vrijwel elke maaltijd worden gegeten, ook als tussendoortjes zijn ze erg lekker. Neem ze bijvoorbeeld in de avond met een lekkere (en gezonde) dipsaus.

Daarnaast zitten ze boordevol vitamines en mineralen. Ook zijn ze rijk aan vezels, zo’n 3,5 gram per 100 gram wortels. Hierdoor stimuleren ze de gezonde darmwerking.

Een veel gehoord misverstand is dat wortelen niet geschikt zouden zijn tijdens bijvoorbeeld het gi-dieet. Dit omdat de glycemische index van wortelen redelijk hoog is. Dit komt omdat deze index als uitgang 50 gram koolhydraten neemt. Wortelen bevatten per 100 gram slechts 7 gram koolhydraten. De glycemische lading van wortelen is dus erg laag. Dit maakt ze uitermate geschikt binnen een dieet.

Voordelen van wortelen
Wortels zijn verder goed voor de ogen. Dit komt door de grote hoeveelheid betacaroteen. Deze stof zorgt overigens ook voor een mooie huid! Het eten van te veel wortels kan er overigens voor zorgen dat je huid een wat gelige kleur krijgt. Dit kan geen kwaad maar is niet altijd even mooi.

Wortels stimuleren daarnaast ook de werking van het hart en de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Ze werken tevens cholesterolverlagend.