Zonnebloempitten, waarom ze zo gezond zijn!

Zonnebloempitten zijn de pitten van zonnebloemen. Ze worden nog vrij weinig gegeten in Nederland maar ze zitten wel vaak in vele verschillende broden. Zonnebloempitten zijn uitermate gezond doordat ze veel vitamines, mineralen, meervoudig onverzadigde vetzuren, omega 3 en omega 6 vetzuren, vezels en eiwitten bevatten. Hierdoor hebben ze vele gezonde eigenschappen.

Seleen tegen kanker
Onderzoek heeft uitgewezen dat seleen een zeer sterke werking tegen het ontstaan van tumoren heeft. De zonnebloempit is bijzonder rijk aan dit mineraal en heeft daardoor een anti-kankerwerking.

Vooral het risico op darmkanker neemt af door het consumeren van zonnebloempitten.

Magnesium
Magnesium is zeer goed tegen stress en nervositeit. Daarbij heeft het een bloeddrukverlagende werking en werkt het goed tegen stressklachten zoals hoofdpijn.

Voedingswaarde
100 gram zonnebloempitten bevat 629 calorieën. Daarnaast bevatten ze 27 gram eiwit en 4,5 gram vezels. Ze bestaan voor een groot deel uit vet, namelijk voor 54%. Daarvan gaat het grotendeels om onverzadigde gezonde vetten. Ze bevatten slechts 5,5 gram verzadigd vet.

Hoe eet je zonnebloempitten?
Zonnebloempitten kun je zowel met als zonder schil eten. Let daarbij wel op dat je beter niet de variant met erg veel zout kunt eten. Ook kun je bijvoorbeeld zonnebloempittenpasta kopen. Dit is te koop bij de grotere supermarkten en bij natuurwinkels.

Ze kunnen gemakkelijk verwerkt worden in vele gerechten. Zoals salades en in deegproducten zoals brood.