Wat is het verschil tussen yoghurt en kwark?

Ook al lijken kwark en yoghurt op het eerste gezicht veel op elkaar, het zijn 2 hele verschillende producten. Yoghurt is een melkproduct dat gefermenteerd en verzuurd is, kwark is een verse kaassoort. Kwark is niet vegetarisch, yoghurt wel. Zowel kwark als yoghurt bestaan in veel verschillende soorten en maten. Om te beginnen zijn er de magere, halfvolle en volle variant kwark of yoghurt. Daarnaast bestaan er nog vele variaties zoals verschillende fruitsmaken. De voedingswaarde verschilt sterk per variant. Zowel het aantal calorieën als de hoeveelheid vet kan veel verschillen.

Yoghurt wordt gemaakt door aan melk bepaalde bacteriën toe te voegen en vervolgens deze melk gedurende een aantal uur op een bepaalde temperatuur te laten staan. Ook kwark wordt gemaakt door aan melk bepaalde bacteriën toe te voegen. Naast deze bacteriën wordt vervolgens ook nog stremsel toegevoegd.

Kwark is niet vegetarisch
Kwark is een kaassoort en in kaas zit vaak stremsel, een bijproduct van de slacht van runderen. Dat betekent dat kwark dus niet geschikt is voor mensen die een vegetarisch dieet volgen maar ook niet voor Moslims en Joden. Stremsel is immers verkregen van een dier dat niet halal is geslacht.

Vet
Kwark bevat over het algemeen wat meer vet dan yoghurt. De hoeveelheid vet kan veel verschillen per soort kwark of yoghurt, van 0% vet tot meer dan 10% vet. Waar volle kwart ongeveer voor 6% uit vet bestaat, bevat volle yoghurt 3% vet. Zowel de magere variant kwark als de magere variant yoghurt bevatten 0% vet. De halfvolle kwarkvariant bevat 4,5% vet en de halfvolle yoghurtvariant bevat tussen de 1 en 3% vet. Griekse yoghurt, yoghurt uit Turkije of Bulgaarse yoghurt bevatten vaak rond de 10% vet.

Eiwitten
Over het algemeen bevat kwark meer eiwitten dan yoghurt.

Niet alleen de hoeveelheid vet en eiwitten, maar ook de hoeveelheid calorieën verschilt veel. Kijk dus altijd even op de verpakking voordat je kwark of yoghurt koopt!