Het is weer bijna 1 januari en de populairste goede voornemens zijn nog steeds om gezonder te gaan eten, te gaan sporten of om gewicht te verliezen. Dat gaat meestal een aantal dagen of weken goed, alvorens de goede voornemens weer overboord gegooid worden. Dat is zonde, want een gezond leven ligt binnen handbereik van iedereen. Wilskracht, motivatie en doorzettingsvermogen zijn de kernwoorden die ervoor zullen zorgen dat je je goede voornemens dit jaar wel het gehele jaar kan volhouden en volgend jaar geen goede voornemens meer nodig hebt!
Wees niet te streng
Stel haalbare doelen en zorg ervoor dat je je goede voornemens ook kunt volhouden! Wanneer je jezelf tot doel stelt om elke dag te gaan sporten en je gaat 1 dag niet kan dit ontzettend demotiverend werken. Spreek dus met jezelf af om bijvoorbeeld om de dag te sporten, of een bepaald aantal minuten per week. Zo voorkom je teleurstellingen.
Bekijk het per week
Stel jezelf wekelijkse doelen en eventueel een beloning voor wanneer je deze doelen behaald. Stop bijvoorbeeld voor elke week dat het goed is gegaan € 20,- in een spaarpot waar je kleding van mag kopen. Of boek alvast een vakantie voor de zomer zodat je ergens naar toe kunt streven.
Houd vol
Uiteindelijk draait het allemaal om gewenning. Sommige onderzoekers stellen dat iets na 3 weken een gewoonte is, andere stellen dat iets na 6 weken een gewoonte is geworden. Hoe dan ook, de sleutel is volhouden! Stel dat je elke dag om 7:00 uur opstaat, na verloop van tijd zal het geen moeite meer kosten. Zo is het ook met gezond eten. Na verloop van tijd zul je absoluut niet meer hunkeren naar chocolade of suiker maar naar een appel of een handje noten! Met dit in je achterhoofd is zijn de goede voornemens misschien makkelijker vol te houden. Eenmaal een gewoonte, altijd een gewoonte. Gewoontes zijn nu eenmaal moeilijk te doorbreken.
Houd je doelen voor ogen
Het klinkt misschien simpel, maar houd je doelen voor ogen. Het is goed om te bedenken wat jouw doelen zijn voordat je aan dat heerlijke stuk taart begint! Koop een kledingstuk in de maat die je wenst te dragen en hang deze aan je kamerdeur. Zo wordt je elke dag aan je doelen herinnerd en is het gemakkelijker om nee te zeggen tegen ongezonde voeding.
Datzelfde geldt natuurlijk ook voor andere doelen. Is je doel bijvoorbeeld om 10 kilometer hard te lopen? Schrijf je dan in voor een hardloopwedstrijd zodat je er niet meer onder uit kunt en wel zult moeten!
Onthoud dat 1 fout niet het einde van de wereld is
Dit klinkt misschien wat dramatisch, maar voor veel mensen is dit wel werkelijkheid. Wanneer de goede voornemens zijn mislukt, bijvoorbeeld omdat er een dag onverhoopt junkfood is gegeten, worden direct alle goede voornemens overboord gegooid. Zonde, niemand is nu eenmaal perfect. Accepteer dat je fouten maakt en streef niet naar 100% maar bijvoorbeeld naar 80%. Als 80% van wat je in je mond stopt gezond is, dan kom je al een heel eind.
Besef dat je het voor jezelf doet!
Jij bent uiteindelijk degene die de doelen moet bereiken. Jij bent degene die zich gelukkiger zal voelen wanneer de doelen zijn bereikt! Wanneer je de boel saboteert ben jij dus ook de enige die daar last van heeft.