Koffie helpt bij het afvallen

KoffiebonenVeel mensen denken dat koffie een vochtafdrijvend effect heeft. Dit is echter nooit bewezen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van 5 koppen koffie per dag geen negatieve uitwerking heeft op de vochtbalans van het lichaam. Door de grote hoeveelheid cafeïne in koffie is er sprake van een snellere verwerking van vocht door het lichaam. Hierdoor moet men dus sneller naar de wc, maar verliest men zeker niet meer vocht. Nu deze fabel uit de wereld is, resteert de vraag of koffie helpt bij het afvallen.

Vetreserves
Verreweg het meest bekende effect van de cafeïne in koffie is de alertheid die optreedt na het drinken ervan. Deze alertheid is het gevolg van eiwitten in de spieren die worden afgebroken, waarvan energie wordt gemaakt. Cafeïne verhoogt het level van de cortisol spiegels, dit hormoon zorgt er niet alleen voor dat je alerter bent maar het maakt ook de vetreserves in het lichaam vrij. Bij sommige mensen kan dit echter het nare effect hebben dat zij juist meer trek in vet krijgen, dit is echter per persoon verschillend.

Metabolisme
Koffie verhoogt het metabolisme. Daardoor verbrand het lichaam meer calorieën in rusttoestand en zal men afvallen. Ook zorgt koffie ervoor dat het level van je bloedsuiker een langere tijd verhoogd blijft zodat men minder snel weer een hongergevoel ervaart. Ook verbetert koffie het prestatievermogen bij het sporten waardoor langer intensief gesport kan worden en uiteindelijk meer calorieën en vet worden verbrand.

Van belang is uiteraard hoe de koffie wordt gedronken. Veel suiker en melk zijn niet verstandig tijdens het afvallen.

Groene koffie
De nieuwe hype die is ontstaan rond koffie en groene thee als afslankmiddel is groene koffie. De makers hiervan beweren dat door het drinken van 1 kopje per dag het gewicht en BMI afneemt met 10% en de spiermassa stijgt met 10%. Het lijkt er op dat dit een product is die op de markt is gebracht voor mensen die veel geld uitgeven aan niet werkende dieetproducten in de hoop af te vallen zonder er zelf wat voor te doen. Helaas is afvallen niet zo makkelijk. Ook koffie heeft slechts een klein effect. Het gaat altijd om het geheel van een gezonde voeding en voldoende beweging.