Zijn voorgesneden groenten gezond?

Tegenwoordig heeft iedereen het druk maar wordt het belang van gezond eten ook steeds duidelijker. Vandaar dat veel mensen gebruik maken van de vele hoeveelheden voorverpakte groenten. Niet alleen zijn er veel kant-en-klare blikgroenten, ook veel groenten zijn nu in zakken in de supermarkt te koop. Maar zijn deze voorgesneden groenten eigenlijk wel even gezond als niet gesneden groente?

Voorgesneden groenten zijn minder gezond dan verse groenten omdat ze minder vitaminen bevatten. Na het snijden van groente neemt de hoeveelheid vitaminen aanzienlijk af. Dit geldt met name voor vitamine C. Vaak wordt er bovendien iets in de zakken toegevoegd om rotting te voorkomen. Er zitten vaak bepaalde gassen in die voorkomen dat de sla of groente bruin wordt. Het is nog niet goed bekend wat de gevolgen (op de lange termijn) zijn voor de gezondheid.

Natuurlijk zijn de ongesneden groenten het meest gezond. Toch blijven groenten gezond, ook wanneer deze zijn voorgesneden. De hoeveelheid vezels en relatief weinig calorieën kunnen goed bijdragen aan voedingsgewoonten. Mocht je normaal geen groente eten, dan is het uiteraard al een hele grote stap vooruit als je überhaupt 200 gram groenten in je voeding verwerkt, of deze nu voorgesneden is of niet.

Als je de tijd en de keuze hebt, kies dan dus voor verse groente. Als geen groente eet wanneer je deze zelf moet bereiden dan is voorgesneden groente een goed alternatief!