Voorkom darmkanker!

Darmkanker vormt 10% van alle kankergevallen. Natuurlijk zijn niet alle gevallen te voorkomen, toch kan je een eind komen met voeding. Zo zijn er verschillende onderzoeken geweest naar het verband tussen voeding en darmkanker. Uit deze onderzoeken is gebleken dat de kans op darmkanker stijgt met 18% door het eten van calorierijke voeding. Ook andere voedingsgewoonten hebben invloed op het risico op darmkanker.

Vezelrijke voeding
Vezels verlagen het risico op darmkanker. Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van 10 gram vezels per dag het risico op darmkanker met 10% doet afnemen. Het gaat dan met name om vezels uit volkoren graanproducten. Vezels uit groente en fruit hebben volgens het onderzoek veel minder effect.

Minder alcohol
Het drinken van alcohol verhoogt het risico op darmkanker. Het drinken van 3 glazen wijn per dag verhoogt het risico op darmkanker met 102% bij mensen bij wie darmkanker in de familie voor komt. Bij mensen bij wie darmkanker niet in de familie voor komt verhoogt het drinken van 3 glazen per dag de kans op darmkanker met 23%. Wees dus matig met alcohol, zeker wanneer er darmkanker in je familie voor komt.

Minder vlees
Ook het eten van veel vlees wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker. Vooral rood en bewerkt vlees zijn daarbij boosdoeners. Dat betekent rundvlees, varkensvlees en lamsvlees. Maar ook gerookt, gezouten of geconserveerd vlees.

Niet roken
Rokers hebben een hoger risico op vrijwel alle soorten kanker, darmkanker daarbij inbegrepen.

Gezond eten en bewegen
Een open deur maar daarom niet minder waar. Personen die gezond eten en voldoende bewegen hebben een veel kleinere kans op darmkanker.

Onderzoek
Darmkanker is overigens een ziekte die zeer lang de tijd neemt om zicht te nestelen. Wanneer darmkanker in de familie voor komt is het zeer verstandig om eens in de 2 jaar een test te doen via de huisarts. Vermoedelijk wordt er vanaf 2014 gestart met het bevolkingsonderzoek darmkanker. Vroeg ontdekte darmkanker is in de meeste gevallen volledig te genezen. Voordat er klachten ontstaan kun je al 10 jaar verder zijn! Zo’n onderzoek is dus geen overbodige luxe!