Noten zijn gezond!

Gemengde notenNoten bevatten veel calorieën en vet en worden daardoor te vaak onterecht als ongezond bestempeld. Naast vet zitten er namelijk ook veel mineralen en vitaminen in noten en bevatten walnoten bijvoorbeeld stoffen die kanker kunnen voorkomen. Noten staan ook bekend om de vitamine B die vooral voor mensen met een vegetarisch dieet van belang zijn. Noten zijn heerlijk door de yoghurt, door de salade, in gebak, als tussendoortjes of met vers fruit.

Veel vet en calorieën
In noten zit veel vet, daardoor denken veel mensen dat noten ongezond zijn. De vetten in noten zijn echter gezonde vetten en niet de verzadigde vetten die slecht zijn voor de gezondheid. Noten zitten vol omega 3 en 6. Ze zorgen voor een goed cholesterol niveau en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Men dient, mede door het hoge gehalte aan vet, wel op te letten met de hoeveelheid noten. Te veel vet is nooit goed en met betrekking op de lijn maakt het niet uit welke soort vet er wordt gegeten. Het aantal calorieën in noten varieert van ongeveer 400 tot 700 per 100 gram.

Welke noten en hoeveel noten?
Niet alle noten zijn even gezond. Vanzelfsprekend kunnen de borrelnootjes beter achterwege gelaten worden. Beter kan men kiezen voor pure noten. Walnoten zijn erg gezonde noten, maar ook amandelen, cashewnoten en pistachenoten zijn gezond. Het beste zijn de ongeroosterde en ongebrande noten, door bewerking van de noten gaan er namelijk voedingsstoffen verloren. Desgewenst kun je de noten wel zelf roosteren voor het eten. Veel noten zijn zowel in de gezouten als de ongezouten variant te verkrijgen. Vanzelfsprekend is de ongezouten variant beter omdat te veel zout niet goed is voor het lichaam. Dagelijks een handje noten is juist goed voor de gezondheid. Het zal duidelijk zijn dat 100 of 200 gram noten eten per dag niet aan te raden is vanwege de grote hoeveelheid calorieën.

Pinda’s
De pinda behoort niet tot de categorie noten maar tot de peulvruchten. Dit neemt echter niet weg dat pinda’s wel gezond zijn en de vele voordelen van noten ook hebben. Zo bevatten ze veel vezels en gezonde vetten. Uit vele onderzoeken is ook gebleken dat een handje pinda’s per dag leidt tot gewichtsverlies.

Met noten val je af
Uit vele onderzoeken blijkt dat mensen die dagelijks een handje noten eten, gemakkelijker en sneller afvallen. Dit effect is toe te schrijven aan de grote hoeveelheid vezels en eiwitten in noten. Deze zorgen voor een vol gevoel waardoor men andere dingen laat staan. Feit blijft daarnaast uiteraard wel dat noten veel calorieën bevatten en dat je er dus zeker niet te veel van moet eten. Ook het eten van 2 handjes noten per week heeft als een positief effect op het gewicht.