Slechte adem door afvallen?

Het volgen van een dieet kan zorgen voor een slechte adem. Dit kan een reden zijn om te stoppen met een dieet. Niemand wil tenslotte met een stinkende adem rondlopen. Dit is niet alleen niet leuk voor je omgeving, je kunt er bovendien erg onzeker van worden. Maar hoe komt het eigenlijk dat je tijdens het afvallen last hebt van een stinkende adem? Kan je dit voorkomen? En wat kan je er zelf aan doen?

Hoe ontstaat een slechte adem?
Wanneer je uit je mond ruikt heb je te weinig insuline in je bloed. Je lichaam moet toch ergens energie vandaag halen. Daarom gaat je lichaam over tot het verbranden van eiwit en vet. Bij deze verbranding komen ketonen vrij. Het is een teken dat je lichaam bezig is met de vetverbranding. Dit is de oorzaak van een slechte adem tijdens het afvallen. Men noemt dit ketose, of ketogene toestand.

Met name bij koolhydraatarme diëten is een slechte adem vaak voorkomend. Meestal heeft het lichaam voldoende glycogeenvoorraad voor ongeveer 48 uur. Pas daarna zal het lichaam in ketose raken. Vandaar dat je de eerste dagen van een dieet meestal geen last hebt van een slechte adem.

Hoe weet je of je lichaam in ketose is?
Dit kan worden getest aan de hand van de urine. Hiervoor zijn speciale strips te koop. De urine verkleurt om aan te tonen dat het lichaam inderdaad in ketogene toestand is. Wanneer je last hebt van een sterk stinkende adem die niet weg gaat door een goede mondverzorging kun je er ook vanuit gaan dat je lichaam in ketose is.

Wat kun je eraan doen?
Stoppen met het dieet is natuurlijk de eerste optie. Toch is dit voor veel mensen geen optie omdat zij willen afvallen. Je kunt de slechte adem bestrijden met (suikervrije) pepermuntjes en kauwgom, of bijvoorbeeld een mondspray. Ook is het goed om de tong goed te poetsen, goed te flossen en ook een mondspoelmiddel zonder alcohol te gebruiken.

Onthoud dat de stinkende adem eigenlijk een positief punt is. Het geeft aan dat je dieet werkt en dat je lichaam hard bezig is om de voorraad vet aan te spreken. Wanneer je stopt met het dieet verdwijnt de vieze adem vanzelf.

Andere oorzaak slechte adem
Een andere oorzaak van een slechte adem is overigens te weinig drinken. Wanneer je te weinig water drinkt heb je onvoldoende speeksel waardoor je adem gaat stinken. Zorg er dus voor dat je voldoende drinkt!