Wil je afvallen? Ga dan niet op een caloriebeperkend dieet.

Cortisol is een stress hormoon dat je dik maakt. Het zorgt voor een hogere vetopslag, in het bijzonder rondom de middel. Een dieet waarbij minder calorieën worden gegeten zorgt voor een toename van het stress hormoon cortisol in het bloed met alle gevolgen van dien. Het kan dus zomaar dat het volhouden van een caloriebeperkend dieet zorgt voor een hogere opslag van vet door een toename van dit stresshormoon. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië, in San Francisco.

Het onderzoek
Het onderzoek betrof 121 vrouwen die gedurende 3 weken een dieet volgden. Hun dieet bestond voor 50% uit koolhydraten, 30% uit vet en 20% uit eiwit. Om te bepalen wat voor effect een caloriebeperkend dieet had op de hoeveelheid stress werden de vrouwen verdeeld over 4 groepen.

Groep 1:
Deze groep vrouwen had een normaal onveranderd voedingspatroon zonder calorieën te tellen

Groep 2:
Deze groep vrouwen had een normaal onveranderd voedingspatroon en moest calorieën tellen

Groep 3:
Deze groep vrouwen had een calorie inname van 1200 zonder calorieën te tellen

Groep 4:
Deze groep vrouwen had een calorie inname van 1200 en moest calorieën tellen

Resultaten
Uit de resultaten kwam naar voren dat diegenen met een caloriebeperkend dieet meer stresshormonen in het lichaam hadden. Degenen die calorieën moesten tellen hadden niet meer stresshormonen maar ervoeren psychisch wel een hoger niveau van stress.

Hieruit blijkt nog maar weer eens dat crashdiëten niet de beste manier zijn om af te vallen. Door zo weinig calorieën te eten zul je meer stresshormonen hebben welke de opslag van vet juist bevorderen. Dit onderzoek bewijst nog maar weer eens dat afvallen op een gezonde manier, waarbij de tijd wordt genomen, beter is dan een crashdieet.