Is Yakult gezond?

Yakult is een Japanse zuiveldrank. De zuiveldrank heeft volgens Yakult probiotische eigenschappen. Dat wil zeggen dat het drankje micro-organismen (bacteriën) bevat welke een positief effect op de gezondheid hebben. Maar is dit zuiveldrankje nu echt zo gezond?

Voedingswaarde
1 flesje Yakult van 65 milliliter bevat 42,9 calorieën, 0,1 gram vet, 0 gram voedingsvezel en 0,9 gram eiwit. Verder bevat een flesje 9,6 gram koolhydraten waarvan 9,2 gram suiker.

Yakult light bevat per flesje van 65 milliliter 27,3 calorieën, 0,1 gram vet, 1,2 gram voedingsvezel en 0,9 gram eiwit. Daarnaast bevat ook de light-variant veel koolhydraten, 6,6 gram per flesje. Daarvan is het merendeel, 3,6 gram, suiker. De overige 3 gram zijn zoetstoffen: polyolen.

Zo op het eerste oog is Yakult dus alleen een zeer suikerrijke drank met vrij weinig voedingsstoffen. De light variant lijkt wat gezonder doordat deze nog 1,2 gram voedingsvezel bevat en minder suiker. Toch is ook deze variant niet erg gezond vanwege de zoetstoffen die er in zitten. De hoeveelheid eiwit is minder dan in normale melk.

De voedingswaarde maakt zowel de gewone Yakult als de light-variant niet tot een gezonde drank. Maar dat is ook niet waarmee Yakult wordt geadverteerd. De drank bevat per 100 milliliter 10 miljard bacteriën. En juist deze bacteriën zouden de oorzaak zijn dat de drank zo gezond is.

Probiotica
De claims zijn niet mis. Yakult zou door zijn bacteriën zorgen voor een goede weerstand en een juiste darmflora. In Yakult zit Lactobacillus casei Shirota, een melkzuurbacterie. Bewezen is dat deze bacterie inderdaad gezondheidsvoordelen heeft. Deze gezondheidsvoordelen van Yakult zijn echter niet wetenschappelijk bewezen en ook zeker niet gelinkt aan deze specifieke zuiveldrank. De melkzuurbacteriën zijn ook in gewone melk of karnemelk te vinden.

Groot nadeel van Yakult drankjes is dat deze bijzonder duur zijn. Onnodig. De bacteriën die te vinden zijn in het flesje kun je ook door middel van gewone voeding binnen krijgen. Soortgelijke bacteriën zitten in alle zuivelproducten.

De bacteriën in Yakult zijn dus wel degelijk goed voor je. Helaas is het drankje ontzettend duur en ook nog eens bijzonder rijk aan suiker. De probiotica kan daarom beter gehaald worden uit andere producten.