De mythe van donker brood

Brood54% van de Nederlanders denkt dat hoe donkerder het brood is, hoe meer vezels het bevatten. Zij beoordelen het meest donkere brood dan ook als gezonder dan lichtbruin brood. Dit is echter onjuist. Donkerder brood is niet per definitie gezonder dan licht brood.

Hoe maken ze brood donker?
Vaak is donker brood zelfs ongezonder dan lichtbruin brood. Dat komt doordat de bruine kleur vaak wordt gecreëerd door het verbranden van suiker. Veel mensen weten überhaupt niet eens dat vrijwel elke soort brood suiker bevat. Verhitte suiker is echter nog ongezonder dan gewone suiker. In dat geval geldt dat hoe donkerder de kleur, hoe meer verbrande suikers het bevat, welke het brood juist ongezonder maken.

Kies voor volkoren
Het verschil tussen broodsoorten is vooral afhankelijk van het aantal vezels. Hoe meer vezels, hoe gezonder het brood. Wit brood bevat slechts 0,8 gram vezels per snee van 35 gram. Een gemiddelde snee volkorenbrood bevat 2,3 gram vezels. Fries roggebrood bevat het meeste aantal vezels, 3,3 gram per snee.

Kijk dus altijd op de verpakking hoeveel vezels er in het brood zitten. Hoe meer vezels en eiwitten, hoe gezonder het brood! Probeer een brood te kopen met meer dan 2 gram vezels per snee. Noten- en zadenbrood bevatten over het algemeen veel vezels en eiwitten.