Zwarte thee vs groene thee

Veel mensen geloven dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Dit zou onder andere komen door de hoge hoeveelheid antioxidanten in groene thee. Uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder 1000 Nederlands blijkt dat 73% gelooft dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. De 27% die dit niet dacht heeft echter gelijk. Zwarte thee is net zo gezond als groene thee.

Thee wordt gemaakt van de plant Camellia sinensis. Zwarte thee bevat evenveel antioxidanten als groene thee. Zo bevatten ze veel fluoride en mangaan. Wel verschilt de samenstelling van de antioxidanten. Daarnaast bevatten ze flavonoïden, dit zijn antioxidanten die een kankerremmende werking hebben. Beide theesoorten bevatten dus evenveel antioxidanten en zijn even gezond. Omdat er geen calorieën in thee zitten is het de ideale dorstlesser.

Toch wordt groene thee vaak aangeraden bij een wens om af te vallen. Wie twee glazen groene thee drinkt, zal volgens vele wetenschappelijke onderzoeken namelijk sneller afvallen. Hoe dit komt is niet helemaal bekend.