Kun je te dik zijn door zware botten?

Er bestaan veel verschillende soorten lichaamstypen. De ene persoon is vrij smal, de andere persoon kan zeer breed zijn. Dit is met name bij heupen en schouders te merken. Maar is het nu echt waar dat iemand met zogenaamde brede botten ook veel meer weegt dan iemand die een smalle bouw heeft? Is een brede lichaamsbouw een goed excuus voor het hebben van overgewicht?

Het skelet van de mens is slechts een klein gedeelte van het gewicht van de mens. Het verschil tussen mensen is over het algemeen zeker niet meer dan 3 kilo. Vaak een stuk minder. Het hebben van een brede bouw is dus geen goed excuus voor het hebben van overgewicht.

Spieren wegen meer dan vet terwijl ze minder ruimte innemen. Dat betekent dat iemand met veel spiermassa op de weegschaal een hoger getal ziet dan iemand met minder spiermassa. Ook wanneer ze precies dezelfde omtrekken hebben. Het gewicht is dus niet een precieze indicatie van de gezondheid van de mens. Wat wel een goede indicatie is, is de buikvet. Dit is het smalste deel van je bovenlichaam, vlak onder de ribben.

Voor mannen geldt dat zij een verhoogd gezondheidsrisico hebben en gewicht moeten verliezen wanneer de middelomtrek hoger is dan 94 centimeter. Vrouwen doen er goed aan gewicht te verliezen bij een omvang die hoger is dan 80 centimeter.