Hoeveel cafeïne is het maximum?

Cafeïne heeft een stimulerend effect. Dat betekent dat je er alerter van wordt. Veel mensen drinken dan ook veel koffie. Het is een start van de dag die gelijk een energieboost geeft. Nederlandse mannen krijgen op een gemiddelde dag 600 milligram cafeïne binnen. Vrouwen krijgen minder cafeïne binnen, zij krijgt ongeveer 500 milligram cafeïne binnen per dag. Maar hoeveel cafeïne mag je eigenlijk per dag? Wanneer treden de symptomen van te veel cafeïne op?

De hoeveelheid cafeïne dat een mens kan hebben verschilt van persoon tot persoon. De ene persoon kan al last hebben van de effecten van cafeïne bij slechts 1 kopje koffie. Een ander persoon kan zonder bijwerkingen 8 koppen koffie per dag drinken. Het is dus eigenlijk even uittesten of jij last hebt van te veel cafeïne.

Het voedingscentrum raad mensen aan om bij gevoeligheid niet meer dan 400 milligram cafeïne te consumeren per dag. Dit staat gelijk aan 5 koppen koffie. Vrij veel dus. Er zijn echter personen die zeer gevoelig zijn en al bij het drinken van 1 kopje koffie last krijgen van de bijwerkingen van een te hoge inname van cafeïne.

Wanneer je last hebt van rusteloosheid, beven, duizeligheid, oorsuis, hartkloppingen of moeite hebt met slapen heb je wellicht een te veel aan cafeïne. Probeer de hoeveelheid cafeïne te verlagen en kijk vervolgens of de klachten afnemen.

Er is dus niet echt een vastgesteld maximum voor de hoeveelheid cafeïne die je kan consumeren. Het is belangrijk om goed naar je eigen lichaam te luisteren. Het kan bijvoorbeeld ook helemaal geen kwaad om eens een weekje zonder koffie door het leven te gaan. Misschien voel je je dan een stuk minder gestrest.

Let op!
Cafeïne zit ook in thee. 2 koppen thee bevatten evenveel cafeïne als 1 kop koffie. 10 koppen zwarte thee bevat dus 400 milliliter cafeïne. Wanneer je veel thee drinkt kun je dus ook last hebben van de symptomen die horen bij een te hoge inname van cafeïne. Schakel dan over op het drinken van kruidenthee, witte thee of gewoon kraanwater.