Waarom stoppen met roken?

De beste tip om te stoppen met roken is om je erin te verdiepen wat roken met je doet. Daarom beschrijft dit artikel waarom roken zo slecht is. Wat doet roken met je lichaam? Wat zijn de gezondheidsrisico’s? Weten wat roken voor effect heeft op de gezondheid kan helpen om te stoppen met roken. Daarom zijn hier een aantal nadelen van roken op een rij gezet.

Harde cijfers:
-De helft van de rokers zal overlijden aan de gevolgen van roken.
-Een kwart van de rokers overlijdt voor zijn of haar 65e verjaardag.
-In Nederland sterven 20.000 mensen per jaar aan de gevolgen van roken.
-Stoppen met roken zorgt dat er 20-30% minder kanker is.
-Roken is de oorzaak van 21% van de hartziekten.
-Roken is de oorzaak van 14% van de beroertes.
-Roken vermindert de vruchtbaarheid.
-Roken veroudert de huid.

Slecht voor je longen
Roken verhoogt de kans op kanker. Veel mensen denken dat roken alleen de kans op longkanker verhoogt. Dat is niet juist. Roken verhoogt de kans op vele verschillende vormen van kanker. 90% van de longkankers wordt veroorzaakt door het roken.

Lelijke tanden
De kwaliteit van de tanden van rokers is meestal ver ondermaats. Vooral wanneer je al enkele jaren rookt, hebben de tanden vaak een vieze gele kleur. Erg lelijk op foto’s. Na verloop van tijd kan dit zelfs zo ernstig zijn dat de tanden niet meer geel, maar vooral bruin en zwart zijn.

De gele kleur komt overigens niet alleen op de tanden te zitten. Wanneer je binnenshuis rookt zal het vermoedelijk niet lang duren voordat je alles opnieuw zal moeten witten.

Het stinkt
Mensen die zelf roken hebben het vaak niet door. Maar rokers stinken ontzettend voor niet-rokers. Niet alleen de adem, maar ook de kleding en de huizen stinken ongelofelijk. Dit zul je pas merken wanneer je gestopt bent met roken en in contact komt met mensen die wel roken.

Meeroken is ongezond
Ook het meeroken is ontzettend ongezond. Als je houdt van degenen waarmee je samen woont, rook dan in elk geval niet in hun bijzijn. Ook meeroken verhoogt namelijk het risico op verschillende soorten kanker.

Slanker door roken?
Het klopt inderdaad dat roken slank maakt. Het verschil is ongeveer 4 kilo. Het kan dus goed zo zijn dat je 4 kilo aankomt wanneer je stopt met roken. Voor je gezondheid is die extra 4 kilo echter veel beter dan het roken. Om hetzelfde gezondheidsrisico te lopen zul je namelijk wel 50 kilo aan moeten komen. Bovendien kan de gewichtstoename gemakkelijk voorkomen worden met een gezond eetpatroon en beweging.

Roken is duur
Roken is heel erg duur. Bedenk eens wat je met dat geld voor leuke dingen kunt doen! Zeker wanneer je moeite hebt om rond te komen is het zeker het overwegen waard om gewoon te stoppen met roken. De prijs voor een pakje sigaretten is meer dan 6 euro (vaak nog meer). Stel je rookt 3 pakjes per week. Dan bespaar je op jaarbasis 936 euro! Dat is een mooie vakantie! Of heel veel kleding! Wanneer je elke dag een pakje sigaretten rookt, bespaar je zelfs 2184 euro per jaar door te stoppen met roken. En daarbij wordt uitgegaan van redelijk goedkope sigaretten van 6 euro! Grote kans dus dat jij nog meer zult besparen!