Waarom kom je aan als je stopt met roken?

Rokers die stoppen doen dat meestal omdat roken ontzettend slecht is voor de gezondheid. Het stoppen leidt dan ook tot een betere gezondheid. Nadeel is echter dat veel stoppers een aantal kilo aankomen. Zo’n 4 kilo gemiddeld volgens het tijdschrift Quest. Extra kilo’s staat over het algemeen voor een slechtere gezondheid, tenzij je ondergewicht hebt. Maar hoe komt het eigenlijk dat stoppen met roken vaak gepaard gaat met gewichtstoename?

Gezondheidsvoordeel bij stoppen
Allereerst moet worden opgemerkt dat een gemiddelde gewichtstoename van 4 kilo niet schrikbarend veel is. Ondanks de extra 4 kilo levert het stoppen met roken veel gezondheidsvoordelen op. Pas wanneer iemand met een gezond gewicht zo’n 50 kilo aankomt en dus echt morbide obesitas heeft staan de gezondheidsrisico’s gelijk aan welke rokers lopen. Roken is, met andere woorden, zo ongeveer één van de meest ongezonde dingen die je maar kunt doen.

Wat is de oorzaak van aankomen door stoppen met roken?
De oorzaak van de gewichtstoename door het stoppen met roken is gelegen in verschillende dingen. Zo heeft roken een effect op de stofwisseling, stoppen zorgt vaak voor het vasthouden van vocht en veel mensen die stoppen met roken hebben, met name in de eerste weken, een grote behoefte om te snaaien.

Stofwisseling
De nicotine in sigaretten verhogen je stofwisseling. Dat houdt in dat je lichaam meer calorieën verbruikt. Daardoor kan je dus ook meer eten zonder dik te worden. Wanneer je stopt met roken zal het energieverbruik van het lichaam dalen. Wanneer je evenveel blijft eten als voordat je stopte, zul je dus logischerwijs aankomen in gewicht.

Daarnaast heeft nicotine ook nog een eetlustremmende werking. Je stofwisseling gaat dus omhoog, terwijl je minder eetlust hebt. Dit zorgt ervoor dat rokers vaak minder zwaar zijn.

Grotere behoefte aan eten
Roken heeft een negatieve invloed op de smaakpapillen. Mensen die stoppen met roken krijgen na ongeveer 48 uur hun verbeterde smaak- en reukvermogen terug. Daardoor smaakt en ruikt alles lekkerder, wat maakt dat je meer en vaker wilt eten.

Veel mensen vervangen tevens de gewoonte van het roken door de gewoonte om te eten. In plaats van een sigaret op te steken gaan zij over op het eten van veel ongezonde snacks. Dat is natuurlijk ongezond en kan zorgen voor een flinke gewichtstoename.

Vocht
De meeste onschuldige oorzaak van gewichtstoename door het stoppen met roken is het vasthouden van vocht. Gemiddeld houd je lichaam 2 tot 3 kilo meer water vast in de weken nadat je bent gestopt. Dit verdwijnt echter vanzelf weer.