Stress is de oorzaak van een buikje

Er is een belangrijk verband tussen gezondheid en buikvet. De middelomtrek is een betere voorspeller van de gezondheid dan bijvoorbeeld de BMI. In de huidige maatschappij heeft vrijwel iedereen last van stress. We balanceren tussen gezin en werk en proberen dat ook nog eens zo gezond mogelijk te doen. Helaas is deze stress niet goed voor onze gezondheid. Zo is er bijvoorbeeld een duidelijk link tussen de omvang van je buikje, en de hoeveelheid stress.

Cortisol
Wanneer we stress ervaren, maakt het lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon wordt in verband gebracht met een grotere buikomvang. De theorie is dat de eerste reactie van het lichaam op stress is om een vetvoorraad aan te leggen.

Dit geldt zowel voor psychische stress, bijvoorbeeld door je werk, als voor lichamelijke stress. Lichamelijke stress kan bijvoorbeeld ontstaan door te lang of te intensief te sporten en/of veel te weinig te eten. Ook een slaaptekort heeft stress tot gevolg.

Naast dat cortisol de vetopslag rond de middel verhoogt, zorgt het ook nog eens voor een extra drang naar koolhydraten. Je buikje groeit dan dus enerzijds door de hoge hoeveelheid stresshormoon en nog eens extra doordat je meer gaat eten.

Wat kun je ertegen doen?
Het is heel simpel. Wanneer je buikje is te wijten aan te veel cortisol is het van belang dat je gaat ontspannen. Daarvoor kan je bijvoorbeeld een wandeling maken, een boek lezen of een ontspanningsoefening doen. Hoe je het doet maakt niet uit, als je de hoeveelheid stress in je leven maar drastisch vermindert. Je zal dan waarschijnlijk na verloop van tijd zelf merken dat je buikje weer afneemt zonder dat je daar iets extra’s voor doet zoals sporten of gezond eten.