Smoothies zijn minder gezond dan je denkt

Het enige ingrediënt van smoothies is vaak fruit. Het klinkt super gezond, maar waarom zijn smoothies toch minder gezond dan we denken?

Hoe langer je het fruit mixt, hoe minder vezels het bevat. Soms bevat een smoothie zelfs nog geen 10% van de oorspronkelijke vezels in het fruit. Het gevolg is dat de suikers erg snel worden opgenomen. Je bloedsuikerspiegel stijgt dan ook erg snel van een smoothie. Er is daardoor geen sprake van een verzadigingsgevoel waardoor je snel weer trek krijgt. De suikers zijn ook nog eens slecht voor je tanden.

Een ander nadeel van een smoothie is dat het erg duur is. Voor één smoothie heb je veel fruit nodig. Veel meer dan wanneer je het fruit in zijn natuurlijke vorm zou eten. In één smoothie gaan bijvoorbeeld met gemak 4 appels. Wanneer je gewoon één appel eet heb je ook genoeg.

Is smoothie dan alleen maar ongezond?
Een smoothie bevat wel veel vitamines en mineralen. Het is daarom dus ook een gezondere drank dan bijvoorbeeld frisdrank. Ook voor mensen die niet houden van groente en fruit kan een smoothie uitkomst bieden. Zo krijgen zij nog wel de vitamines en mineralen binnen die zij nodig hebben. Datzelfde geldt voor mensen die in de ochtend geen hap door hun keel krijgen. Het is dan altijd beter om tenminste een smoothie te nemen dan helemaal niks!

Conclusie
Smoothies zijn altijd een gezonder alternatief dan bijvoorbeeld frisdrank. Toch kan je beter niet te veel smoothies drinken. Er zitten veel suikers en calorieën in en weinig vezels. Het is beter om het fruit gewoon zo te eten.