Vasten is het gedurende een periode onthouden van voeding. Het kan in verschillende soorten en maten. Voorbeelden zijn fruitvasten, rijstvasten, sapvasten of gewoon helemaal vasten. Afhankelijk van de soort vast mag je bepaalde voeding wel of niet eten.
Onderzoeken
Een onderzoek van de Universiteit van Illinois duurde 8 weken. De proefpersonen kregen een dieet waarbij zij van 14:00 uur tot 14:00 uur slechts een kwart van de calorieën mochten consumeren als zij normaal aten. De volgende 24 uur mochten zij weer normaal eten, gevolgd door weer een periode vasten. 8 weken lang werd er dus om de dag gevast. In deze 8 weken vielen de proefpersonen 5,6 kilo af. Opmerkelijk, omdat zij op de niet vastendag mochten eten wat zij wilden. Het onderzoek toonde echter aan dat zij niet opeens veel meer gingen eten na een vastendag. Zij aten tussen de 100 en 125% van wat zij normaal aten. Logisch dus dat er sprake was van een gewichtsverlies. Pluspunt was bovendien dat de bloedwaarden van de proefpersonen waren verbeterd.
Ook onder muizen is een soortgelijk onderzoek gedaan. Daarbij mochten de muizen de ene dag helemaal niks eten, en de volgende dag wat zij wilden. Hun glucose- en insulinespiegel daalde en de muizen die om de dag vastten hadden een langer en gezonder leven.
Kanker
Daarnaast heeft onderzoek ook al uitgewezen dat twee dagen vasten per week het risico op kanker kan verminderen. Met name bij borstkanker is zo’n link aangetoond. Twee dagen per week vasten na de diagnose van borstkanker kan de kans op terugkeer van de ziekte verminderen.