Is elke dag sporten goed voor je?

De norm geeft aan dat we minimaal 30 minuten per dag moeten bewegen. Daaronder valt ook wandelen en fietsen. Makkelijk te doen zou je denken. Van de 24 uur in een dag slaapt een mens er gemiddeld 8. Dat betekent dat er nog 16 uur over zijn om minimaal 30 minuten te bewegen. Maar is een dagelijks bezoek aan de sportschool wel zo’n goed idee? Moeten spieren herstellen en is het daarom slecht om dagelijks te sporten?

Spierpijn
Spierpijn ontstaat door kleine scheurtjes in het bindweefsel van de spier en de spiercellen. Het herstel van deze scheurtjes leidt tot dikkere spiervezels. Deze worden dus dikker door te sporten. Het herstel van deze spierscheurtjes duurt ongeveer 24 tot 48 uur. Dit is echter geen reden om niet te sporten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een lichte mate van inspanning het beste is om spierpijn te voorkomen en zo snel mogelijk weer te laten afzwakken. Beweging stimuleert de bloedsomloop waardoor de afvalstoffen die de spierpijn veroorzaken sneller kunnen worden afgevoerd! De spierpijn verdwijnt dan dus sneller! Elke dag sporten heeft dus ook het voordeel dat je vermoedelijk minder last zult hebben van spierpijn. Natuurlijk moet je daarbij wel verschillende sporten afwisselen en de spieren die je de vorige dag hebt gebruikt bij voorkeur de volgende dag wat minder inspannen.

Conclusie
Elke dag sporten is goed voor het lichaam. Wel is het aan te raden om verschillende sporten met elkaar af te wisselen. Doe dus niet elke dag hetzelfde. Wissel cardiotraining af met krachttraining en train verschillende spiergroepen. Focus je bijvoorbeeld de ene dag op je onderlichaam, en de volgende dag op je bovenlichaam.