Calcium verhoogt gewichtsverlies (met 600%)!

Wie wil afvallen doet er goed aan om voldoende calcium te nemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in een vooraanstaand Engels tijdschrift. De proefpersonen die meer calcium namen verloren meer kilo’s! Bovendien was al gebleken dat vrouwen die een dieet volgden met een hoge calciuminname, een kleinere taille en een gezonder cholesterolgehalte hebben!

Eiwitrijk en calcium
Eiwitrijke diëten bevorderen het gewichtsverlies, dat is al langer bekend. Daarvoor zijn verschillende oorzaken te bedenken. Zo hebben eiwitten minder effect op de bloedsuikerspiegel en zorgen ze voor een langer vol gevoel.
Ook calcium bevordert een gewichtsafname. Dat is inmiddels uit verschillende onderzoeken gebleken. Het zou dus maar zomaar kunnen dat er hier een belangrijke link is. Eiwitrijke producten zijn namelijk vaak ook rijk aan calcium. Denk bijvoorbeeld aan melk- en melkproducten.

Onderzoek
In de British Journal of Nutrition is een onderzoek geplaatst met betrekking tot calcium en de link naar gewichtsverlies. Daarbij werden twee groepen vrouwen onderscheiden. De ene groep kreeg dagelijks via een supplement 1200 milligram calcium binnen. De andere groep kreeg een placebo. De proefpersonen zelf wisten niet of zij werkelijk calcium kregen of slechts een placebo.

Na 15 weken bleek dat de groep die extra calcium kreeg zes kilo was afgevallen. De controle groep die geen calcium kreeg was slechts één kilo afgevallen. Het gewichtsverlies door 1200 milligram calcium was dus maar liefst 600 procent meer!