Krachttraining voorkomt gewichtstoename in de overgang, hormoontherapie werkt niet

Vrouwen in de menopauze komen vaak een aantal kilo’s aan. Bovendien winnen ze aan vetmassa en verliezen ze aan spiermassa. Gelukkig is er opnieuw een onderzoek waaruit blijkt dat menopauzale vrouwen wel degelijk iets kunnen doen tegen deze gewichtstoename. Vrouwen na de overgang houden gemakkelijker spiermassa vast. Nu is er nog meer bekend: krachttraining voorkomt gewichtstoename. Hormoontherapie heeft daarentegen geen effect.

Het onderzoek betrof vrouwen in de menopauze in de leeftijd van 40 tot 66 jaar. De vrouwen werden onderverdeeld in twee groepen. De ene groep deed drie keer per week aan krachttraining. De andere groep trainde niet. In beide groepen kreeg slechts een helft van de vrouwen hormoontherapie. De andere helft kreeg geen hormoontherapie. Na een jaar werden de resultaten bekeken.

Vetmassa
In onderstaande figuur ziet u wat het verschil was tussen beide groepen. In beide groepen waren de vrouwen die aan krachttraining verloren vetmassa verloren. Opvallend was ook dat de hormoontherapie niet voorkwam dat de vrouwen vetmassa aankwamen. De groep vrouwen die niet trainden en hormoontherapie kregen, kwam ongeveer een halve kilo vetmassa aan in één jaar. De groep vrouwen die niet trainden en wel hormoontherapie kregen, zag vrijwel geen verandering in hun vetmassa.

Uiteraard waren de vrouwen die aan krachttraining deden niet allemaal even fanatiek. Sommigen trainden vaker, langer of met hogere gewichten. Uit het onderzoek bleek dat hoe vaker de vrouwen trainden, en hoe meer gewicht zij liften, hoe beter het resultaat was. Het kwart van de vrouwen dat het hoogste gewicht liftte, verloor het meeste gewicht en won de meeste spierkracht.