Hardlopen, schema voor de echte beginners

Hardlopen is een zeer populaire sport. Logisch ook, het enige wat je nodig hebt is een paar goede schoenen en sportkleding. Daarmee is het één van de goedkoopste vormen van sport. Daarnaast is het ook nog eens super goed voor je lichaam. Het verbrand veel calorieën en het zorgt voor een mooi slank lichaam. Beginnen met hardlopen is echter niet altijd even makkelijk. Daarom heeft DieetVandaag een schema voor beginnende hardlopers opgesteld. Dit schema is geschikt voor mensen die echt nog nooit hebben hardgelopen en dus echt voor het eerst beginnen. Ook voor mensen met overgewicht is dit schema geschikt. Mensen met een normaal gewicht of mensen met een redelijke conditie kunnen beter met een ander beginnersschema beginnen.

Het is belangrijk om het hardlopen goed op te bouwen. Zo voorkom je blessures. Gelukkig is hardlopen wel een sport waarbij je vrij snel een verbetering in de conditie merkt.

Dit schema duurt 5 weken. Het is de bedoeling dat je minimaal drie tot vier keer per week gaat hardlopen. Daarbij is het aan te raden om na elke training een rustdag in te voegen. Een goed streven is om om de dag te gaan trainen.

Week 1: 1 minuut hardlopen, 1 minuut rust, herhaal dit 5 keer. In totaal ren je dus 5 minuten hard en wandel je 5 minuten. De training duurt 10 minuten.

Week 2: 2 minuten hardlopen, 1 minuut rust, herhaal dit 5 keer. In totaal ren je dus 10 minuten hard en wandel je 5 minuten. De training duurt 15 minuten.

Week 3: Je rent achtereenvolgens de volgende tijden: 3-4-3-2-2. Tussen de verschillende sessies wandel je 1 minuut. In totaal ren je dus 14 minuten en wandel je 5 minuten. De training duurt 19 minuten.

Week 4: Je gaat 3 keer 5 minuten hardlopen, afgewisseld met 3 keer 2 minuten wandelen. In totaal ren je dus 15 minuten en wandel je 3 minuten. De training duurt 18 minuten.

Week 5: Deze laatste week begin je met 8 minuten rennen. Vervolgens wandel je 2 minuten. Daarna ren je nog eens 6 minuten. Dan wandel je weer 2 minuten. In totaal ren je 14 minuten en wandel je 4 minuten. De training duurt 18 minuten.

Onthoud
Het maakt niet uit hoe hard je loopt, als je maar wel aan het hardlopen bent! Houd dus gewoon vol, ook als je het zeer moeilijk hebt.