Intervaltraining verbrandt meer calorieën

Een onderzoek uit 2008 toont aan dat intervaltraining de beste manier is om calorieën te verbranden. Het onderzoek werd verricht door wetenschappers verbonden aan de universiteit van Toledo. De conclusie luidt dat het doen van intervaltraining meer energie vergt dan een duurtraining. Wie af wil vallen, kan dus beter kiezen voor intervaltrainingen dan voor duurtrainingen. Lees hieronder meer over het onderzoek.

De proefpersonen moesten allen vier verschillende sessies beweging doen. Alle sessies begonnen met eenzelfde warming-up die bestond uit matige inspanning gedurende enkele minuten. De sessies waren daarna als volgt opgebouwd:

A: 6 minuten matige intensiteit, 6 minuten rust, 6 minuten matige intensiteit
B: 6 minuten matige intensiteit, 30 seconden rust, 6 minuten matige intensiteit
C: 4 minuten hoge intensiteit, 6 minuten rust, 6 minuten matige intensiteit
D: 4 minuten hoge intensiteit, 30 seconden rust, 6 minuten matige intensiteit

Bij elke sessie werd gekeken hoeveel zuurstof en calorieën de proefpersonen verbruikten. In onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat bij sessie D de meeste zuurstof en calorieën werd verbruikt. Een afgewisselde hoge intensiteit met een korte rustperiode is dus het meest effectief.

Opmerking
De hoeveelheid proefpersonen in dit onderzoek was zeer gering. Slechts acht mensen werden onderzocht. Dit onderzoek heeft dus geen hele sterke onderbouwing. Toch is het een nuttig onderzoek. Hopelijk komen er in de toekomst meer onderzoeken.