Gesmolten kaas is niet ongezonder

Vaak wordt beweerd dat gesmolten kaas slechter voor de gezondheid is dan gewone kaas. Gesmolten kaas zou zelfs vergelijkbaar zijn met het eten van plastic. Gesmolten kaas zou ook meer vet bevatten dan dezelfde kaas. Maar zijn dit fabels of feiten?

Op het oog lijkt een tosti ongezonder dan een boterham met kaas. Dit komt doordat bij gesmolten kaas het vet beter waarneembaar is met onze ogen. Gesmolten kaas wordt daarbij vaak gebruikt bij ‘ongezonde’ voeding zoals pizza. Wellicht dat daardoor veel mensen denken dat gesmolten kaas slechter is dan ongesmolten kaas.

Gesmolten kaas bevat echter precies dezelfde hoeveelheid vet als ongesmolten kaas. Het is vergelijkbaar met een ijsklontje en water. Beide zijn precies hetzelfde alleen dan in een andere vorm. Gesmolten kaas bevat dus precies evenveel calorieën en vet als ongesmolten kaas.

Wel kan er per gram kaas iets meer vet zijn, dat komt doordat tijdens het verwarmen wat vocht is verdwenen. Het aantal grammen neemt dan af maar het aantal calorieën en de hoeveelheid vet blijft natuurlijk precies gelijk. Weeg de kaas voordat je deze verwarmd en je weet precies hoeveel calorieën deze bevat!

Conclusie
Gesmolten kaas is niet ongezonder dan gewone kaas. Ze hebben precies dezelfde samenstelling en voedingswaarde. Je moet wel opletten met kaas.