Indeling van e-nummers

E-nummers zijn door Europa goedgekeurde hulpstoffen die mogen worden verwerkt in voedingsmiddelen. De nummers vermeld op de voedingsmiddelen bij de lijst van ingrediënten. De nummers zijn in verschillende categorieën in te delen. Zo zijn er kleurstoffen, conserveermiddelen, voedingszuren, geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren, verdikkingsmiddelen, zuurteregelaars, antiklontermiddelen, rijsmiddelen, smaakversterkers, glansmiddelen, anti-schuimmiddelen, meelverbeteraars, verpakkingsgassen, zoetstoffen en overige hulpstoffen. Aan het e-nummer kun je snel zien wat voor soort additief het is.

Indeling
E100-180: kleurstoffen worden gebruikt om de voeding een kleur te geven.

E200-252: conserveermiddelen zorgen dat producten langer houdbaar blijven door bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan.

E260-297: voedingszuren verlagen de zuurgraad (pH-waarde) van voedingsmiddelen. Ook kunnen ze de werking van antioxidanten versterken en zorgen dat de kleur in voeding behouden blijft.

E300-321: antioxidanten zorgen dat producten langer houdbaar blijven door bederf door zuurstof tegen te gaan.

E322-385: voedingszuren worden toegevoegd om de zuurgraad te verlagen.

E400-495: geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen worden toegevoegd om de textuur van voeding te verbeteren. Bijvoorbeeld in het geval van twee ingrediënten die niet mengbaar zijn. Door toevoeging van emulgatoren kunnen deze twee ingrediënten toch vermengen. De stabilisatoren worden vervolgens toegevoegd om ervoor te zorgen dat deze ingrediënten ook daadwerkelijk gemengd blijven.

E500-586: zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen.

E620-650: smaakversterkers worden gebruikt om de smaak van voeding te versterken.

E900-919: glansmiddelen en anti-schuimmiddelen.

E920-928: meelverbeteraars zorgen voor een betere kwaliteit meel, bijvoorbeeld door deze witter te maken.

E938-949: verpakkingsgassen worden gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Wanneer je op de verpakking leest dat de voeding verpakt is onder beschermende atmosfeer, is er gebruik gemaakt van verpakkingsgassen.

E950-968 en 420-421: zoetstoffen worden gebruikt om zonder de toevoeging van suiker te zorgen voor een zoetere smaak. Dit zorgt ervoor dat de voeding minder calorieën bevat dan bij gebruik van gewone suiker.

E999-1525: overige hulpstoffen zoals gemodificeerde zetmeel en enzymen.