Zo gezond zijn sinaasappels!

Sinaasappels zijn heel erg gezond. Ze komen oorspronkelijk uit Indonesië en China. Het vruchtvlees is oranje en/of geel en de schul is oranje. De meeste mensen zijn er wel van op de hoogte dat sinaasappels boordevol vitamine C zitten. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom sinaasappels zo gezond zijn! Lees ze, en begin je dag vanaf nu heerlijk met een sinaasappel!

Sinaasappel of mandarijn?
Sinaasappels en mandarijnen lijken qua smaak erg op elkaar. De sinaasappel is alleen veel groter. Daarnaast bevat de sinaasappel meer vezels dan de mandarijn. Het verschil is meestal meteen duidelijk omdat een sinaasappel aanzienlijk groter is dan een mandarijn.

Voedingswaarde
Sinaasappels bevatten per 100 gram 44 calorieën, 9,5 gram koolhydraten, 1 gram eiwit, 0,2 gram vet en 2,1 gram vezels. Ze bestaan voor meer dan 85% uit vocht.

Gezondheidsvoordelen
De hoge hoeveelheid vezels en eiwitten zorgen ervoor dat sinaasappels een zeer gezonde fruitsoort zijn. Ze passen perfect binnen een dieet.

Geen enkele andere fruitsoort bevat meer antioxidanten dan een sinaasappel. Er zijn wel 170 verschillende soorten antioxidanten aangetoond. Deze hebben een zeer positieve werking op de gezondheid. Vitamine C is de antioxidant die het meest aanwezig is in de sinaasappel. Een sinaasappel van 120 gram bevat 61 milligram vitamine C. Dat is bijna evenveel als de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Verminderde kans op ziekten
Elke dag een sinaasappel doet de kans op een beroerte afnemen met zelfs 19%. Ook de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker neemt met 48% af bij één sinaasappel per dag. Daarnaast wordt ook de kans op hart- en vaatziekten en aderverkalking. Ze hebben bovendien een ontstekingsremmende werking. Dit komt door de flavonoïden in de vrucht. Ook hebben ze een positief effect op nierstenen en reuma.

Ook diabetespatiënten kunnen veel baat hebben bij het consumeren van sinaasappels. Dit komt doordat ze een stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel hebben.

Sinaasappelsap
Sinaasappelsap is een minder gezonde keuze. Dit komt met name doordat de vele vezels niet in het sap zijn terug te vinden. Mocht je verse sinaasappelsap maken, drink dan ook de pulp op, deze bevat de meeste vezels.