E960: is stevia gezond?

Stevia is een Zuid-Amerikaanse plant. De bladeren van de plant hebben een zoete smaak welke zo’n 30 tot 40 keer zoeter is dan suiker. Daarnaast is stevia ook nog eens caloriearm. Inmiddels zijn er veel producten te verkrijgen met het ingrediënt stevia. Voorbeelden zijn zoetjes of chocolade van stevia. Een prima alternatief voor suiker zou je denken. Maar is dit eigenlijk wel zo? Is stevia wel zo gezond? Is stevia een gezonde vervanging van suiker?

Tot 2011 was de zoetstof stevia verboden in Europa. De veiligheid was volgens de Wetenschappelijke Voedingsmiddelencommissie van de Europese Unie niet te waarborgen. Pas in 2011 zijn steviolglycosiden opgenomen in de lijst met toegestane voedingstoevoegingen. Het is in de Europese Unie nog nadrukkelijk verboden om steviabladeren in voeding te verwerken. Alleen steviolglycosiden zijn toegestaan als additief. Wanneer je een product koopt dat gezoet is met stevia wordt daarmee dus niet het plantje bedoeld. Steviolglycosiden zijn stevioside en rebaudioside. Deze zoetstoffen worden wel gewonnen uit het blad van de steviaplant. Het is verboden omdat de gezondheidseffecten op lange termijn onbekend zijn. Sommigen stellen dat het kanker, DNA-schade en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt.

Onderzoek heeft aangetoond dat vooral stevioside op korte termijn positieve gezondheidseffecten heeft. Helaas is het juist rebaudioside welke de smaak van suiker het beste nabootst. In de meeste producten wordt dan ook geen stevioside, maar rebaudioside gebruikt. Welke niet tot deze gezondheidseffecten leidt.

Voordelen stevioside:
1. Het vervangen van producten met met suiker door een product met stevioside zorgt voor een lagere calorie inname en voor hetzelfde verzadigingsniveau. Proefpersonen aten de rest van de dag niet meer calorieën als ze de suikervervanger kregen en kregen dus gedurende de dag minder calorieën binnen. De zoetstof kan dus zeker helpen bij het afvallen.

2. Stevioside heeft op zowel het bloedsuikerniveau als het insulinegehalte van het bloed een positief effect. Dat is dus ideaal voor mensen met diabetes type 2, maar ook voor diegenen die snel weer honger hebben na het eten.

3. De zoetstof werkt bloeddrukverlagend. In een onderzoek kregen 106 mannen en vrouwen in de leeftijd van 28 tot 75 jaar, drie maal per dag een capsule. De helft van deze capsules was een placebo en de andere helft bevatte 250 mg stevioside. Na drie maanden was het effect bij de stevioside-groep al zichtbaar op de bloeddruk en dit effect bleef aan.

4. Stevia schaadt, in tegenstelling tot suiker, het gebit niet.

Let op!
Op verpakkingen van producten waarin stevia wordt verwerkt wordt dat vaak groot aangegeven. Toch is aan deze producten vaak ook suiker toegevoegd. Kijk dus altijd even naar de ingrediënten en de voedingswaarden van producten die je koopt. Stevia is geen synoniem van gezond!

Daarnaast is het natuurlijk ook van groot belang welke stevia je precies koopt. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is stevia niet altijd hetzelfde. Kijk dus goed op de verpakking met welke vorm van stevia jij te maken hebt.

Is stevia gezond?
De korte termijn effecten op de gezondheid zijn bij vrijwel alle onderzoeken positief. De effecten op de langere termijn zijn nog onbekend. Tot die tijd geldt waarschijnlijk de bekende spreuk: ‘alles met mate’.