Verlaag je bloeddruk met de juiste voeding!

Een hoge bloeddruk leidt tot hart- en vaatziekten. Het heeft schadelijke gevolgen voor de hartspier, de slagaders, de nieren, de ogen en de hersenen. Het is belangrijk om de bloeddruk zo snel mogelijk te verlagen. Door de hoge bloeddruk wordt het bloed immers veel te hard door door de slagaders gepompt. Op die manieren raken de slagaders beschadigd. Deze beschadiging leidt tot slagaderverkalking waardoor de vaten hun elasticiteit verliezen en de bloeddruk juist nog verder toeneemt. Maar wat zijn de risicofactoren van een hoge bloeddruk? En wat kun je er zelf aan doen? Welke voedingsmiddelen verlagen de bloeddruk?

Wanneer heb je een hoge bloeddruk?
Een normale bloeddruk is een bloeddruk rond de 120/80 mmHg. De bloeddruk is verhoogd als deze na meerdere keren meten op verschillende tijdstippen boven de 140/90 mmHg uitkomt. Vaak is de bloeddruk bij de arts gemeten iets hoger vanwege de spanning. Wanneer je thuis de bloeddruk meet is deze verhoogd wanneer deze boven de 135/90 mmHg komt.

De bloeddruk moet worden gemeten onder de juiste omstandigheden. Het is belangrijk om rustig te zitten. Activiteiten zorgen namelijk voor een tijdelijke verhoging van de bloeddruk.

Risicofactoren
Roken, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht en stress zijn beïnvloedbare risicofactoren. Door dit zoveel mogelijk te voorkomen en te vermijden kan je een hoge bloeddruk al voorkomen.

Ook erfelijkheid en diabetes (suikerziekte) zijn risicofactoren voor het ontstaan van een hoge bloeddruk. Hier kun je natuurlijk zelf niet veel aan veranderen.

Hoe meer risicofactoren je hebt, hoe groter de kans is dat je een hoge bloeddruk hebt of zult krijgen in de toekomst.

Verlaag de bloeddruk met voeding
Naast het vermijden van risicofactoren helpt een gezond eetpatroon bij het voorkomen van een hoge bloeddruk. Een gezond eetpatroon met veel vitaminen en mineralen zorgt voor een verkleind risico. Veel groente en fruit, noten, zaden, groene thee en vis zijn goed!

Kiwi’s verlagen de bloeddruk. Dit heeft een acht maanden durend onderzoek onder 100 proefpersonen uitgewezen. Onderzoekster was Mette Svendsen, verbonden aan de Oslo University Hospital in Noorwegen. Vermoedelijk komt dit door het hoge gehalte aan de stof tuteïne in kiwi’s.

Vitamine C helpt ook bij een hoge bloeddruk. Sinaasappel bevat de meeste vitamine C, maar citroen is nog beter bij het verlagen van de bloeddruk. Dat komt doordat de citroen ook nog een bloedverdunnend effect heeft. Het bloed kan dan natuurlijk gemakkelijker worden rond gepompt waardoor er minder pompkracht nodig is, en de bloeddruk dus verlaagt.

Kokos verlaagt de bloeddruk dankzij de stoffen magnesium, kalium en vitamine C. Dit geldt ook voor kokoswater en kokosolie.

De American Journal of clinical Nutrition concludeert dat personen die een portie bosbessen per week eten veel minder kans hebben op een hoge bloeddruk. Het onderzoek betrof 150.000 proefpersonen. Dit is volgens de onderzoekers te wijten aan de flavonoïden (anthocyaan) in bosbessen. Dezelfde flavonoïden zorgen ervoor dat pure chocolade ook een bloeddrukverlagend effect heeft!