Wanneer is een graan volkoren?

Volkoren granen zijn de meest gezonde variant. Dat weet inmiddels vrijwel iedereen. De hoeveelheid vezels maken volkoren granen gezond. Mede doordat de vezels ervoor zorgen dat de energie uit bijvoorbeeld een volkoren boterham geleidelijk door het lichaam worden opgenomen. Maar hoe onderscheid je de ongezonde granen van de gezonde granen? Wanneer is een graan volkoren?

Een graan kan als volkoren worden neergezet wanneer de bestanddelen van het graan gelijk zijn aan de verdeling van de bestanddelen in de graankorrel. Bij volkoren producten is dus de hele graankorrel vermalen en gebruikt bij het maken van een product. Dus zowel de zemel, de meelkern, als de kiem zijn samen gemalen en als meel gebruikt.

Wanneer een product niet volkoren is, wordt vaak het vliesje van de graankorrel afgehaald. En juist deze bevat de vezels dat brood zo gezond maakt.

Of een brood volkoren is, kan je op de verpakking lezen. Wanneer een brood niet van 100% volkorenmeel is gemaakt, dan mag dit ook niet op de verpakking staan. Wel kunnen broden deels uit volkorenbrood bestaan. Aan de kleur van een brood kun je in ieder geval niet afleiden of een brood volkoren is. Wel aan het aantal vezels dat in het brood zit.