Coriolus versicolor: superfood tegen o.a. kanker!

Coriolus versicolor is een schimmel waar de meeste mensen waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord. De paddenstoel wordt ook wel elfenbankje of kawaratake genoemd en is te vinden in de natuur. Het wordt in Azië al jaren gebruikt als medicijn en in verschillende onderzoeken is al gebleken dat de coriolus versicolor daadwerkelijk een goede bijdrage kan leveren aan de bestrijding van kanker, vele andere ziektes en de verbetering van het immuunsysteem.

Werking
De werking van de paddenstoel komt natuurlijk door de stoffen die zij bevat. Kort samengevat bevat de paddenstoel twee belangrijke polysachariden die een genezende werking hebben. Het gaat om proteoglycanen (proteïne gebonden polysaccharide petiden, ofwel PSP) en Kucha (Krestin ofwel PSK).

Daarnaast bevat de paddenstoel ook nog betaglucanen 1.3, 1.4 en 1.6, ergosterol deriviaten, tetracyclisch triterpenoïde ergosterol, hydroxymethylquinoline en coriolan.

Deze stoffen kunnen dus worden gewonnen uit de coriolus versicolor. Ze zijn ook in bijvoorbeeld supplement of poedervorm verkrijgbaar.

Immuunsysteem
De paddenstoel zorgt ervoor dat het aantal natural killer cellen in het lichaam toeneemt. Deze cellen zijn een belangrijke indicatie voor de gezondheid van het immuunsysteem. Hoe meer van deze natural killer celler je hebt, hoe beter je tegen ziektes en kwalen bestand bent.

Bij een zwakke weerstand kan het dus helpen op coriolus versicolor te gebruiken. Bij proefpersonen die twee maanden dagelijks een supplement namen, was het aantal van deze natural killer cellen toegenomen met gemiddeld 35% twee maanden. Daarnaast waren de T-cellen (ofwel T-lymfocyten), welke afweercellen zijn toegenomen bij 77% van de proefpersonen.

Kanker
Er zijn verschillende studies gedaan naar de invloed van coriolus versicolor op kanker. De Amerikaanse kankerstichting heeft zelfs erkend dat coriolus versicolor nuttig kan zijn bij het bestrijden van kanker. De verantwoordelijke stof is de polysaccharide Kucha. Uit onderzoek is gebleken dat de stof de groei van uitzaaiingen kan remmen. De levensduur van kankerpatiënten kan dus mogelijk worden verlengd.

Ook zorgt de stof voor een afname van de bijwerkingen ten gevolge van chemotherapie en radiotherapie.

Met name bij prostaatkanker heeft onderzoek uitgewezen dat de vorming van stamcellen die prostaatkanker veroorzaken 100% wordt tegengegaan bij inname van een dagelijks supplement.

Ook onderzoek van het effect van coriolus versicolor op borstkanker is veelbelovend. Het zou uitzaaiingen bij borstkanker zelfs kunnen voorkomen en de huidige tumor kunnen remmen. Onderzoek bij muizen met borsttumoren toonden een afname van de tumormassa met 58%.

HPV
Ook in de bestrijding van het HPV-virus kan coriolus versicolor een grote rol spelen. Bij een onderzoek naar de werking kregen HPV-patiënten gedurende een jaar lang corilous versicolor. Na een jaar had 91,5% van de Coriolus Versicolor ontvangers een normale HPV-status. In de controlegroep die geen coriolus versicolor kreeg had slechts 8,5% een normale HPV-status.

Vermoeidheid
Ook bij vermoeidheid en een tekort aan energie kan de paddenstoel uitkomst bieden. Dit hangt sterk samen met de verbetering van het immuunsysteem.

Overig
Er zijn verder signalen dat de coriolus versicolor helpt bij de volgende ziekten: hepatitis, sinusitis, zona, Myalgische Encephalitis, postviraal syndroom, fibromyalgie en weke delen reuma.

Daarnaast kan er bovendien een preventieve en remmende werking uitgaan bij kanker, HIV en AIDS.

Zijn er bijwerkingen?
In de meeste gevallen geeft het nuttigen van de coriolus versicolor geen bijwerkingen. In uitzonderlijke gevallen kan zwarte ontlasting of donkergekleurde vingernagels ontstaan. Ernstige bijwerkingen zijn niet bekend.